Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Croatian military forum


  Hrvatska Vojska

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 420
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin on sri tra 06, 2016 9:13 pm

  http://www.maxportal.hr/brojna-imenovanja-na-sjednici-vlade-general-slaven-zdilar-glavni-inspektor-obrane/


  Brojna imenovanja na sjednici Vlade: General Slaven Zdilar glavni inspektor obrane  VLADA je na zatvorenom dijelu 13. sjednice raspravljala o kadrovskim pitanjima. General-bojnik Slaven Zdilar imenovan je glavnim inspektorom obrane. Razriješen je dosadašnji sanacijski upravitelj Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Pejo Pavlović, a novim sanacijskim upraviteljem imenovan je Mirko Bošnjak.

  Razriješeni su predsjednik i dva člana Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Branko Grčić, Venko Ćurlin i Predrag Matić. Novim predsjednikom, koji je po položaju ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, imenovan je Tomislav Tolušić, a članovima, kao predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, imenovani su Dragan Jelić i Davor Huška.

  Razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, Mladen Pejnović, Alen Leverić, Igor Rađenović, Daglas Koraca, Zdenko Antešić, Snježana Španjol i Vesna Nađ.

  Novim predsjednikom imenovan je Tomislav Boban, a članovima, koji su po položaju zamjenici ministara nadležnih ministarstava, te predstavnici sindikata i poslodavaca, imenovani su Leo Prelec, Robert Pauletić, Miro Škrgatić, Tugomir Majdak, Ivan Vukuć, Mladen Novosel i Davor Majetić. Član Upravnog vijeća koji je po položaju zamjenik ministra financija imenovat će se naknadno.

  vlada, sjednica, rh
  Razriješena je predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Nadica Žužak te članovi Blaženka Mičević, Nevenka Benić i Marija Mioč. Novom predsjednicom imenovana jeAna Mandac, a članovima Miljenko Rakić, Nevenka Benić i Davor Huška, kao predstavnici nadležnih ministarstava.

  Dosadašnji predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Dražen Pros, Ivan Pejić, Dijana Bezjak, Kristina Ferara Blašković, Krešimir Dragić, Jakša Puljiz, Joško Klisović, Dario Baron, Ankica Jakšić, Nada Trgovčević Letica, Ladislav Prekupec, Jasna Belošević Matić, Dragutin Ranogajec, Vedrana Stecca i Jasminka Martinović, razriješeni su dužnosti.

  Novim predsjednikom, koji je po položaju dužnosnik Ministarstva poduzetništva i obrta, imenovan jeDarko Horvat, zamjenikom predsjednika, koji je po položaju dužnosnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, imenovan je Predrag Šustar, a članovima, kao predstavnicima nadležnih ministarstava i institucija, imenovani su Ana Mandac, Ivan Lakoš, Krešimir Dragić, Sonja Bošnjak, Emilija Vučinić Margeta, Karolina Ivanković, Ankica Jakšić, Juraj Orenda, Boris Hajduković, Luka Burilović, Dragutin Ranogajec, Ilda Stanojević i Jasminka Martinović.

  Imenovani su zamjenici predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću:Karolina Ivanković, Ante Babić, Leo Prelec, Ivana Jakir-Bajo, Sonja Bošnjak i Denis Kovačić.

  Opozvani su dosadašnji predstavnici i zamjenici predstavnika Vlade u povjerenstvima Gospodarsko-socijalnog vijeća te imenovani novi.

  Tako su u Povjerenstvu za politiku plaća, porezni sustav i životni standard opozvani Tajan Drakulić, Inga Žic, Josip Lozančić, Tihomir Kralj, Mladen Duliba, Marijana Andrijić, Tomislav Mičetić i Darko Parić.

  Novim predstavnicima i njihovim zamjenicima imenovani su Mario Bebić, Irena Bačelić, Ksenija Cipek, Nada Petrović, Stipe Župan, Marijana Andrijić, Jagoda Botički i Sanda Pipunić.

  U Povjerenstvu za socijalnu politiku opozvani su Mirjana Rađenović, Melita Čičak, Maja Sporiš, Ana Butković, Hrvoje Sadarić, Jasenka Hanže Hanzlin, Dragan Korolija-Marinić i Darija Šimić. Novim predstavnicima i njihovim zamjenicima imenovani su Marinko Papuga, Milenko Popović, Ante Babić, Ana Butković, Diana Topčić Rosenberg, Jasenka Hanže Hanzlin, Denis Kovačić i Marija Pećanac.

  Nadalje, u Povjerenstvu za zapošljavanje, obrazovanje i usklađivanje s tržištem rada opozvani su Tatjana Dalić, Marija Knežević-Kajari, Sanja Major, Marina Gašpar Lukić, Ružica Beljo Lučić, Luka Juroš, Ankica Nježić i Adriana Mastelić, a imenovani su Mario Bebić, Nataša Feigl Subota, Marija Knežević-Kajari, Vesna Tudek Barberić, Srećko Tomas, Ana Tecilazić Goršić, Momir Karin i Zdenka Čukelj.

  U Povjerenstvu za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava opozvani su Marina Kasunić Peris, Inga Žic, Tajana Drakulić, Ilija Tadić, Ranko Lamza, Jagoda Botički, Renata Duka i Ivan Crnčec. Novim predstavnicima i njihovim zamjenicima imenovani su Karolina Ivanković, Inga Žic, Ilija Tadić, Gordana Grizelj Portner, Jagoda Botički, Sanda Pipunić, Renata Duka i Ivan Crnčec.

  I na kraju, u Povjerenstvu za održivi razvoj, poticanje gospodarstva, energetiku i klimatske promjene opozvani su Marija Šćulac Domac, Jasenka Nećak, Franka Vojnović, Radoslav Barišić, Jelena Zrinski Berger, Kristina Čelić, Sabina Škrtić i Sanja Rendić Miočević, a imenovani Mario Šiljeg, Jasenka Nećak, Marija Vučković, Ana Markuz, Leo Prelec, Danijela Ćenan, Zdeslav Matić i Kristina Čelić.

  Razriješen je dosadašnji predsjednik Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Gordan Mršić i članovi Lidija Vugrinec, Danica Kramarić, Hrvoje Božić, Mladen Lončar, Sanja Jakšić i Ana Raić Knežević. Novim predsjednikom imenovan je Gordan Mršić, a članovima Lidija Vugrinec, Danica Kramarić, Slobodan Čalić, Marija Penava Šimac, Bernard Topić i Ana Raić Knežević, kao predstavnici nadležnih ministarstava i institucija.

  Razriješeni su predsjednica i članovi Upravnog vijeća Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Snježana Španjol, Vlado Guberac, Marijan Tomac i Kristina Svržnjak. Novim predsjednikom imenovan je Krunoslav Karalić, a članovima Vlado Guberac, Dražen Knežević i Jasminka Karoglan Kontić.

  Foto:morh
  avatar
  Mihal

  Posts : 77
  Join date : 09.03.2016
  Age : 48
  Location : Rijeka

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Mihal on sri tra 20, 2016 11:20 pm

  Ovogodišnji varaždinski aeromiting još spektakularniji (uz završni koncert Ivana Zaka)


  Aeroklub Varaždin, organizator međunarodnog aeromitinga CIAV 2016, koji će biti organiziran na varaždinskom aerodromu, 23. i 24. srpnja, najavljuje kako će varaždinski aeromiting ponovo biti spektakularna priredba u kojoj će sudjelovati atraktivni zrakoplovi iz čak 7 zemalja.
  Sudjelovanje na CIAV-u već je potvrdilo čak 7 zemalja, pa će publika na varaždinskom nebu tog srpanjskog vikenda imati prigodu vidjeti zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, između ostalih i MIG- 21, zatim čak dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije. Na nebu nad Varaždinom posjetitelji će imati prigodu vidjeti i prelet borbenog zrakoplova Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbenog zrakoplova Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije.

  Atrakcije


  - Ove smo godine pripremili i posebnu atrakciju – prelet Eurofightera Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije. Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race - najavio je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin.
  Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te atraktivne desante padobranaca, a Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organizirati i atraktivnu izložbu vojne opreme te program na kojem će predstaviti pilotski poziv. 
  Dopredsjednik varaždinskog aerokluba Branko Komar posebno je istaknuo kako su ovu međunarodnu zrakoplovnu priredbu, koja se potvrdila kao važna zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, već podržali brojni sponzori, a posebno je na podršci zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, te predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, koja je prihvatila visoko pokroviteljstvo nad ovom priredbom, koja je uvrštena i u kalendar najatraktivnijih aeromitinga Europe.
   Na konferenciji za novinare Vladimir Košćec, dugogodišnji direktor varaždinskog aeropiknika, podsjetio je na dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u Varaždinu te istaknuo ulogu pokojnog varaždinskog pilota Milana Šimeka u organizaciji ove priredbe koja se na varaždinskom aerodromu održavala punih 26 godina.

  Aeroshow


   - Prošle smo godine varaždinski Aeroklub uspjeli ponovo vratiti na varaždinski aerodrom i tako stvoriti preduvjet za ovakvu međunarodnu zrakoplovnu priredbu. Uspjeh prošlogodišnjeg CIAV-a daje nam za pravo očekivati kako će ove godine aeroshow biti još atraktivniji – naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pritom istaknuo kako je varaždinski aerodrom veliki potencijal grada Varaždina.
  Varaždinski aeromiting se potvrdio kao izuzetno atraktivna priredba, stoga je on i značajna promocija Varaždina i Varaždinske županije, koja s pravom zaslužuje punu podršku – poručio je Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.
  Uz atraktivni zrakoplovni program organizatori iz Aerokluba Varaždin ove će godine pripremiti i bogati zabavni program koji će završiti velikim koncertom Ivana Zaka.
  avatar
  andree

  Posts : 41
  Join date : 13.03.2016

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by andree on sub svi 14, 2016 5:16 pm

  Nije zaboravlia:

  ""Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!" 
  Zauvijek pamtimo riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rođenog na današnji dan."


  Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Facebooku

  I mi se pridruzujemo cestitkama najvecen sinu ovaga stoljaca 
  avatar
  andree

  Posts : 41
  Join date : 13.03.2016

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by andree on sri ruj 14, 2016 11:57 pm

  16. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

  "Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju zadaća," rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi obljetnice

  U zagrebačkoj vojarni "Tuškanac" 1. rujna svečano je obilježena 16. obljetnica ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne (PZB). Počasno-zaštitna bojna ustrojena je 1. rujna 2000. kao pristožerna postrojba OSRH.
  Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, proslavi su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi uzvanici iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, MORH-a i OSRH.
  Obrativši se postrojenim pripadnicima PZB-a i gostima, Predsjednica Republike istaknula je da postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi. "Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju zadaća,” zaključila je Predsjednica govoreći o današnjem PZB-u.  Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je postrojbi na iznimnom doprinosu u stvaranju pozitivne slike koju Oružane snage RH imaju u javnosti. "Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguravanja, ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u provedbi," rekao je načelnik.

  Zapovjednik PZB-a brigadir Slobodan Kratohvil naglasio je da kvalitete koje su prethodnice pokazale u ratu i danas krase pripadnike PZB-a. "Sve dosadašnje zadaće izvršili smo na najvišoj razini, a to ne bi bilo moguće bez kvalitetnih ljudi u postrojbi. I na buduće izazove odgovarat ćemo profesionalno, požrtvovno i na ponos OSRH i domovine Hrvatske," rekao je brigadir Kratohvil.
  Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, a potom je u kapelici vojarne služena misa. Ceremonijalni dio zaključen je uručenjem promaknuća, nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima postrojbe.


  Domagoj Vlahović, Foto Tomislav Brandt
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 420
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin on čet ruj 15, 2016 12:09 am

  http://www.hrvatskigeneralskizbor.hr/index.php/40-deklaracija

  DEKLARACIJA  Kreirano: Subota, 03 Rujan 2016 20:27

  Hrvatski generalski zbor na tiskovnoj konferenciji za medije 3. rujna 2016. godine donio je Deklaraciju povodom Prijevremenih parlamentarnih izbora 2016.

  Donosimo Vam u nastavku cjeloviti tekst Deklaracije:


  DEKLARACIJA HRVATSKOG GENERALSKOG ZBORA POVODOM PRIJEVREMENIH IZBORA ZA ZASTUPNIKE  ZA HRVATSKI SABOR 2016.

  Iskustvo nas sudionike u najčistijem ratu u suvremenoj povijesti uči da „široke avenije koje mu se nude vode narod u propast, a uska staza mudrosti vodi ga u spas“. Stoga ovu Deklaraciju temeljimo na načelu Tuđmanove političke filozofije koja glasi: Svaki čovjek i svaki narod ima pravo na slobodu i nesputan razvoj. Ishodište i cilj skrbi zajednice, čovjekova su i narodna prava.

  Predsjednik Franjo Tuđman strateški je briljantno postavio nacionalne interese u danoj geopolitičkoj situaciji, koji su i ostvareni pobjedom u Domovinskom ratu. Sada je vrijeme za ostvrivanje hrvatskih nacionalnih interesa u posve novoj geopolitičkoj slici svijeta.

  Na stvorenom preduvjetu, odnosno Tuđmanovoj ostavštini, umjesto da se gradi budućnost svih hrvatskih državljana, određene političke elite, na ovaj ili onaj način, već punih šesnaest godina blokiraju taj proces. Ne samo to, nego su krenule putem duhovne revizije razvoja hrvatskog društva utemeljenog na miru, dijalogu, različitosti, odgovornosti i demokraciji, a zaustavljaju borbu protiv jugo-komunizma kao jednog od tri totalitrana sustava, što teško opterećuje hrvatsko društvo.

  Tako je država Hrvatska, na sjevernom dijelu prvih vrata Euroazije, unatoč činjenici da je pobijedila u ratu oslobodivši svoja okupirana područja i četiri puta spasila susjednu državu Bosnu i Hercegovinu te unatoč činjenici da je članica NATO–a i članica Europske unije, došla u poziciju da joj se neprestano nastoji umanjiti sloboda međunarodnog djelovanja, ograničiti suverenitet – prije svega monetarno-financijski, medijski, pravni i gospodarski – a iznutra narušiti teritorijalni integritet, proizvodeći 'nezadovoljne' skupine svih vrsta, odnosno simulirajući oblik građanskog rata.

  Posljedica takvog stanja je blokada svih hrvatskih stvaralačkih snaga i nedjelotvornost institucija hrvatske države. Odblokiravanje tih stvaralačkih snaga, odnosno postizanje svrhovite djelotvornost institucija, prijeko su potrebna polazišta svake smislene politike u nadolazećim izborima za Hrvatski sabor.

  Ova je Deklaracija ponukana i činjenicom da se i nakon oslobađajućih presuda našim kolegama generalima, i nakon što je sud Pravde u Haagu nedvojbeno presudio tko je agresor, naša imena i dalje povlače po medijima u sklopu sve raširenije neprimjerene predizborne kampanje po načelu razdijeli pa manipuliraj.

  Zato mi hrvatski generali i admirali, ratni zapovjednici, smatramo svojom moralnom obavezom pred Bogom, hrvatskim državljanima i sveukupnim narodom hrvatskim upoznati javnost sa svojim stavovima i gledištima. I kao što je stajalo u pismu dvanaestorice generala hrvatskoj javnosti od prije šesnaest godina, ponavljamo i danas, uoči izbora za Hrvatski sabor, da nas „Na to obavezuje i povjerenje, a i zadaća, koju nam je hrvatski narod ukazao u najtežim trenucima obrane zemlje i koju smo izvršili ne samo uspješno, nego i časno“.

  Temeljno polazište nas hrvatskih generala i admirala jest da vladajuće i oporbene političke elite, bez obzira iz kojeg političkog spektra dolazile, napokon prepoznaju svoje tlo, svoje more, svoje otoke, svoju obalu, svoje izvore pitke vode, svoje šume, svoja područja proglašena prirodnim ili nacionalnim parkovima, svoju kulturnu i duhovnu baštinu, kao svoje posebne i najveće vrijednosti, kako bi ih zaštili da ne postanu vlasništvo međunarodnih silnika, ali i domaćih neodgovornika.

  Dužni smo upozoriti da Hrvatska, i ne samo ona, živi u vremenima u kojima je se milom ili silom nastoji lišiti teritorija i transnacionalizirati. Sustavno se proizvode statični i bezdušni politički modeli koji predstavljaju hibridne i tuđe vrjednote. Svijet, a posljednično i Hrvatska, izložen je asimetričnim ugrozama. Migranti s Bliskog istoka i sjevera Afrike tek su zorni prizor tog novog oblika nasilništva. U geopolitičkom smislu, svijet drugog desetljeća 21. stoljeća predstavlja prizor velikog kaosa.

  Kao što su se u svojoj Poruci hrvatski biskupi upitali komu od predloženih kandidata na izbornim listama iskazati povjerenje, tako se pitamo i mi, hrvatski generali i admirali. I odgovaramo:

  Dati ga onima koji će osnažiti ustavnu odredbu da je „Domovinski rat temelj suvremene hrvatske države“.

  Dati ga onima koji neće hrvatske branitelje dijeliti na naše i vaše, moje i tvoje.

  Dati ga onima koji će raspisati referendum za proglašenje Hrvatske ekološkim dobrom.

  Dati ga onima koji će jasno i nedvojbeno odrediti sve četiri razine hrvatskih nacionalnih interesa (interesi održivog opstanka, životni interesi, važni interesi i periferni interesi), kako bi se napokon odredio koncept razvoja i smjer zajedništva – da bi sve političke strukture imale putokaz za što se zalagati i što promicati. Dakle, dati povjerenje onima koji će radi boljitka ustrajno promicati hrvatske državne interese, odnosno te interese braniti od ugroza.

  Dati ga onima koji će umješno kapitalizirati hrvatski geostrateški položaj na način aktivnog i održivog uključivanja u svjetske tokove roba, energije i financija – aktivacijom i realizacijom koridora te proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa jer se jedino na taj način može realizirati i pomorska tradicija i orijentacija Hrvatske. Jednom riječju, oživotvoriti hrvatsku geopolitiku nazavnu adriatizam.

  Dati ga onima koji zastupaju stajalište da je svaki ustroj suvremene Hrvatske po načelu regija pogrješna politika.

  Dati ga onima koji će se ponašati pobjednički, a ne trijumfalistički. To znači postati subjektom koji ne uzmiče, već u svakoj situaciji štiti nacionalne interese. Koji će bez zadrške objelodaniti da je zaštita hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na prvom mjestu prioriteta vanjske politike.

  Dati ga onima koji će se obvezati da će u kratkom vremenu ustrojiti Institut za strateška istraživanja (ISI) i Akademiju nacionalne sigurnosti u kojima će biti uključeni dokazani stručnjaci sa svih područja znanosti, vojnog umijeća, gospodarstva, povijesti, jezikoslovlja, vjere. Ne smije se nikada zaboraviti da je sposobnost predviđanja događaja najjače obrambeno oružje na svim poljima, jer je to u biti duhovno izviđanje.

  Dati ga onima koji će žurno demografski rast Hrvatske proglasiti jednim od dva interesa održivog opstanka!

  Dati ga onima koji će državne i nacionalne blagdane učiniti svečanostima slobode i svetkovinama domoljublja. Za hrvatsku državu, ne računajući vjerske, to mogu biti samo dva blagdana: Dan državnosti i nezavisnosti koji treba slaviti 30. svibnja i Dan pobjede, zahvalnosti i branitelja koji slavimo 5. kolovoza.

  Dati ga onima koji će postići tako poželjnu simbiozu domovinske i iseljene Hrvatske, koja će tvoriti jedan duh i jedno tijelo, od kojih će jednako učiti budući naraštaji i u domovinskoj i u iseljenoj Hrvatskoj. Geslo takve politike treba biti Svi ste dobrodošli!

  Dati ga onima koji će hrvatski obavještajni i sigurnosni sustav vratiti tamo gdje je 2000. nasilno prekinut. Od tada je taj sustav postao igračka u rukama političara koji svojim činjenjem ili nečinjenjem proizvode društvene sukobe, pri čemu obavještajni podaci postaju dostupni neodgovornim medijima i podložni njihovoj manipulaciji. Od tada nema svrhovitih analiza procesa, odnosno izostaje to da izvršna vlast službama daje jasne zadaće u postizanju jasnih ciljeva. Vratiti geslo Ne od koga, nego od čega se braniti.

  Dati ga onima koji će hrvatske Oružane snage doktrinarno u što kraćem vremenu prilagoditi i pripremiti za asimetrično ratovanje. To bez vraćanja pričuve i služenja vojnog roka te ročničkog sustava nije moguće. Model koji bi bio primijenjen mora biti prilagođen novim okolnostima i suvremenim uvjetima života. Tromjesečna obuka odvijala bi se isključivo u kampovima, ne u vojarnama. Pokazatelj vrijednosti takvih hrvatskih Oružanih snaga, kao što je bilo i u Domovinskom ratu, mora biti kakvoća.

  Dati ga onima koji će se javno obavezati za povratak monetarnog suvereniteta Hrvatske. To jest, onima koji će zadržati Hrvatsku poštansku banku te otvoriti dvije nove banke – Iseljeničku banku (kapitalom iseljene Hrvatske) i Poljoprivrednu razvojnu banku (kapitalom državljana Hrvatske).

  Dati ga onima koji će u vremenima asimetričnih ugroza nacionalne sigurnosti snažno pokrenuti intelektualni stvaralački duh, duh koji njeguje međusobnu solidarnost i koji odbacuje negativno: jal, mržnju, nesuradnju, zavist. Nove spoznaje ne stječu se umom, već vizijama. Pri tome novi polet i uzlet hrvatske inteligencije ne smije biti trenutan, nego generacijski trajan.

  Dati ga onima koji će hrvatsku vanjsku politiku razumjevati na način da mora biti vidljiva i prepoznatljiva u odnosu na druge suverene države koje čine njezino međunarodno okružje na jugu i jugoistoku Europe. Odrednica te politike je to da je Hrvatska pobjednica rata. To je ono što se u demokratskom svijetu naziva nacionalni obrambeni interes.

  Dati ga onima koji razumiju da je braniteljska i vjernička Hrvatska realna snaga opstanka.

  Dati ga onima kod kojih nema dvojbe da je poljoprivreda bitna ljudska djelatnost. Da je ona jedini istinski stvaratelj novih vrijednosti jer se jedino u poljoprivredi stvara novi život.

  Dati ga onima koji razumiju da suverenosti  na energetskom području ne može biti bez nacionalne energetske kompanije. A ona u hrvatskom slučaju mora biti integrirana – obnovljivi i fosilni izvori.

  Dati ga onima koji će iskoristiti za Hrvatsku povoljnu geopolitičku okolnost te –   rečeno jezikom vojnog umijeća – iz obrane prijeći u napad. Dakle, voditi proaktivnu geopolitiku: pozicionirati Hrvatsku kao gravitacijsku stožernu točku od Baltika do Otranta.

  Na kraju, mi hrvatski generali i admirali pozivamo sve političke stranke i pojedince kojima će 11. rujna hrvatski birači dati povjerenje da zdušno i bez zadrške započnu djelovati za budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske.

  Vaši hrvatski generali i admirali

  Zagreb, 3. rujna 2016.

  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 420
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin on čet pro 29, 2016 4:45 pm

  Uredba o unutarnjem ustojstvu MORH-a  Na svojoj 14.sjednici Vlada RH je prihvatila prijedlog Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane. Za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva obrane predlažu se ustrojiti: Kabinet ministra, Glavno tajništvo, Samostalna služba za vojni zračni i pomorski promet, Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo, Samostalni sektor za postupke javne nabave, Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave, Samostalni sektor za vojnopolicijske poslove, Uprava za obrambenu politiku, Uprava za ljudske potencijale, Uprava za materijalne resurse, Uprava za proračun i financije, Samostalna služba za upravljanje projektima, Inspektorat obrane, Vojnostegovni sud, Samostalna služba za unutarnju reviziju, Samostalni odjel za protokol i Samostalni odjel za potporu Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj.

  Prema Prijedlogu uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane u Ministarstvu obrane ustrojavaju se: četiri upravne organizacije, 11 sektora, 40 službi, 119 odjela, 23 odsjeka, Kabinet ministra i Glavno tajništvo što je ukupno 199 ustrojstvenih jedinica.

  Važećom Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane (Narodne novine, br. 26/12, 112/12, 94/14 i 93/15) propisani okvirni broj izvršitelja je 1115. Predloženom Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane, Ministarstvo obrane predlaže Vladi Republike Hrvatske donošenje uredbe kojom za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva obrane predlaže ustrojavanje ustrojstvenih jedinica s ukupnim brojem izvršitelja 1110, s time što od toga ukupnog broja 213 izvršitelja se odnosi na obavljanje poslova u područnim odjelima i ispostavama – područnim odsjecima za poslove obrane, dok je 897 izvršitelja u sjedištu Ministarstva obrane.

  Vojna sigurnosno-obavještajna agencija je ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane za planiranje i provođenje potpore Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske za izvršenje zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Unutarnje ustrojstvo i djelokrug Vojne sigurnosno-obavještajne agencije uređuju se na način propisan posebnim zakonom.

  U okviru Ministarstva obrane ustrojava se Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske kao združeno tijelo Oružanih snaga Republike Hrvatske nadležno za pripremu, zapovijedanje, uporabu i korištenje Oružanih snaga Republike Hrvatske.  Ustroj Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske propisuje Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i uz suglasnost ministra obrane.

  U okviru Ministarstva obrane ustrojbeno djeluje i Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj koji je, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 2/97 – međunarodni ugovori – u daljnjem tekstu Ugovor) i nakon razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. u Vatikanu, osnovala Sveta Stolica dekretom Zbora za biskupe Qui successimus od 25. travnja 1997., koji provodi duhovnu skrb za katolike pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske i redarstvenih službi.

  Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i ministar obrane vode brigu i osiguravaju provedbu Ugovora i Pravilnika o ustroju i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske, dogovaraju i usvajaju proračun Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj kao dijela Financijskog plana Ministarstva obrane te u skladu s ovlastima rješavaju pitanja vezana uz provedbu dušobrižničke skrbi. Radi trajne suradnje s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj i radi učinkovitije provedbe Pravilnika o ustroju i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, ovom Uredbom ustrojava se posebna ustrojstvena jedinica – Samostalni odjel za potporu Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj.

  Predloženom Uredbom ustrojava se Samostalni sektor za vojnopolicijske poslove. Navedeno je u skladu s člankom 108. stavkom 1. Zakona o obrani (Narodne novine, br. 73/13, 75/15 i 27/16) kojim je propisano da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske ustrojava vojna policija sa zadaćom obavljanja vojnopolicijskih poslova u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

  Ovom se Uredbom predlaže ustrojavanje posebne ustrojstvene jedinice za upravljanje projektima iz područja resursa za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Samostalna služba za upravljanje projektima koordinira aktivnostima projekta, upravlja opsegom, vremenskim rasporedom, troškovima, kvalitetom i ljudskim resursima projekta, razmjenom informacija u projektu, rizicima projekta i nabavom za potrebe projekta. Samostalna služba za upravljanje projektima izrađuje i analize i izvješća o realizaciji projekta za potrebe tijela nadležnog za nadzor, kontrolu i odlučivanje u upravljanju projektima. S obzirom na djelokrug i prirodu poslova predlaže se da Podregistar za distribuciju klasificiranih podataka NATO-a i EU-a obavlja poslove u okviru Uprave za obrambenu politiku.

  Protokolarni poslovi su do sada obavljani na dva mjesta u okviru Kabineta ministra i u Glavnom stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ovim prijedlogom se predlaže objedinjavanje na jednom mjestu obavljanje tih poslova te se predlaže ustrojavanje Samostalnog odjela za protokol.

  Predloženom Uredbom propisane su i prijelazne odredbe koje se odnose na Vojni muzej koji je do sada bio ustrojen u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo te se predlaže da se u idućem razdoblju ti poslovi obavljaju izvan Ministarstva obrane.

  Predloženom Uredbom propisane su i prijelazne odredbe koje se odnose na poslove koji su se do sada obavljali u Upravi za materijalne resurse u Sektoru za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Radi se o poslovima najma i praćenja najma i otkupa stanova u tzv. novom i starom otkupu stanova te poslovi vezani uz poslovne prostore i garaže te sudski postupci u vezi s time.

  Budući da je u skladu s odlukama Vlade Republike Hrvatske tijekom 2015. godine preneseno upravljanje i raspolaganje poslovnim prostorima i garažama s Ministarstva obrane na tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom te se Ministarstvo obrane ne bavi više tim djelokrugom poslova, predlaže se rješavanje te problematike na način predložen Uredbom. Stoga se predlaže rješenje, kako je navedeno u ovoj Uredbi da te poslove preuzme Ministarstvo državne imovine.

  Ministarstvo obrane navodi da se zbog specifičnosti obavljanja poslova iz područja vojnog zračnog i pomorskog prometa, a vodeći brigu o racionalnosti obavljanja poslova predlaže u Samostalnoj službi za vojni zračni i pomorski promet ustrojiti na predloženi način Odjel za letačke operacije i zračni promet, Odjel za zrakoplovno-tehničke standarde, Odjel za istraživanje zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda i Odjel za vojni pomorski promet s predloženim brojem izvršitelja. Navedeno obrazloženje odnosi se i na Odjel za analitiku i Odjel za vojnopolicijske evidencije u Službi za analitiku i vojnopolicijske evidencije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove te na Odjel za definiranje i usklađivanje obrambene politike i Odjel za sukcesiju vojne imovine u Upravi za obrambenu politiku.

  Prvostupanjska zdravstvena komisija obavlja poslove stručnoga medicinskog vještačenja vezano uz utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za vojnu službu i donosi odluke u neupravnom postupku kada rješava po pritužbi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti odnosno uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti zrakoplovnog osoblja kada specijalist medicine rada ocijeni djelatnu vojnu osobu nesposobnom za djelatnu vojnu službu, kada izabrani doktor medicine uputi zahtjev za medicinsko vještačenje pripadnika Oružanih snaga, kada utvrđuje zdravstvenu sposobnost djelatnih vojnih osoba koje se nalaze na dugotrajnom bolovanju. Ova ustrojstvena jedinica treba biti zasebno ustrojena na razini odjela i Ministarstvo obrane predlaže da obavlja poslove s predloženim brojem izvršitelja.

  Odjel za izvješćivanje i analize, Odjel za praćenje i unaprjeđenje proračunskih procesa, Odjel za programiranje i analize i Odjel za upravljanje rizicima i suradnju s trgovačkim društvima obavljaju poslove u okviru upravne organizacije Uprave za proračun i financije. S obzirom na različit djelokrug poslova navedenih ustrojstvenih jedinica i trenutačnu popunjenost ovih ustrojstvenih jedinica, predlaže se na način kako je navedeno odrediti broj izvršitelja u ovim ustrojstvenim jedinicama.
  avatar
  Roman_Stefic

  Posts : 144
  Join date : 04.03.2016
  Age : 45
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Roman_Stefic on ned sij 29, 2017 3:01 pm

  možda naši ....

  F-35 dolaze, Norveška šalje F-16 na otpad


  Objavio Defender - 28. siječnja 2017.


  Dok se Norveško ratno zrakoplovstvo priprema preuzeti prva tri borbena zrakoplova F-35, norveška vlada će primijeniti jednostavan pristup zbrinjavanja trenutno operativne flote F-16 šaljući je na otpad.

  Umjesto da se pokuša nositi s kompliciranom politikom njihove eventualne daljnje prodaje ili nastavi plaćati troškove održavanja F-16 kao pričuve, Ministarstvo obrane planira ugasiti svoju kolekciju nešto više od pedeset F-16, rekli su dužnosnici.

  Vlada planira ugasiti 56 zrakoplova F-16 na kraju 2021. godine, zamijenivši ih sa 52 F-35A. Norveška će preuzeti šest F-35 u 2017. od kojih će tri biti poslana u američku bazu Luke u Arizoni, koja je američki centar za obuku međunarodnih partnera. Norveška već ima u bazi četiri F-35A.

  Preostala tri se očekuju u Norveškoj početkom studenog. Od 2018. nadalje, svi zrakoplovi će biti izravno isporučivani u Norvešku, a potom će po šest novih zrakoplova dolaziti svake godine. Norveška planira avione proglasiti operativnima u 2019.

  F-16 će ostati u uporabi do kraja 2021. godine. Trenutno F-16 flota bilježi oko 7.000 sati naleta godišnje, a taj broj će pasti na oko 3000 sati do 2021., tvrde dužnosnici. Pilotima u dobi od 40 godina je zabranjena preobuka na F-35, kako bi bili sigurni da će pilotska baza za F-16 ostati dovoljno snažna dok se F-16 u potpunosti ne povuče.

  Postoje brojni faktori koji ne idu u prilog preprodaja starih aviona. Prvi je dob flote – norveška flota je među najstarijim F-16 flotama u svijetu, s naletom po avionu od 10.000 sati.

  Drugi su politička ograničenja kod preprodaje američkog naoružanja. Richard Aboulafia, analitičar Teal Group kaže da tolika starost aviona znači da će vjerojatno biti korisni samo kao zrakoplovi za obuku ili za pričuvne dijelove. U širem smislu, tržište rabljenih F-16 nije više snažno bez obzira na neke potencijalne dobre poslove u svijetu.

  “Jedan od razloga tomu jest činjenica da mnogi korisnici F-16 čekaju dulje od očekivanog za F-35, tako da je ponuda rabljenih F-16 vrlo ograničena. No, čak i onda kad su F-16 bili na raspolaganju nisu kupljeni u velikom broju “, napisao je u e-mailu. “Jedan od problema je da postoji relativno mali broj zemalja koje su dovoljno bogate da operiraju sa F-16, ali ne i dovoljno bogate da ih kupe nove. Čudim se da se više zemalja istočne Europe nije odlučilo za rabljene F-16. ”

  Zrakoplovi neće biti jedina stvar koja je otpisana. Vojni objekti u bazi Bodo, gdje su smješteni F-16, više neće biti dom borbenih zrakoplova. Većina F-35 flote će umjesto toga biti smještena u Orland Main Air Station, te na sjeveru u zrakoplovnoj bazi Evenes kako bi zaštitili zrakoplove P-8 u pomorskom nadzoru.


  Bodø ima dugu povijest kao vojna baza koja je služila kao središte za U-2 i SR-71 špijunske zrakoplove kojima je operirao SAD tijekom Hladnog rata. (Gary Powers, U-2 pilot koji je srušen iznad SSSR-a 1960. godine, bio je na putu za Bodø.).

  Sponsored content

  Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: čet srp 27, 2017 4:23 pm.