Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Croatian military forum


  Hrvatska ratna mornarica

  Share

  sidro

  Posts : 1
  Join date : 22.10.2016
  Location : trogir

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by sidro on ned lis 23, 2016 10:59 am

  pozdrav drustvo

  Admin
  Admin

  Posts : 337
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin on ned lis 23, 2016 12:03 pm

  o! pozdravljam novoga clana!
  dobrodosao!

  Osprey

  Posts : 57
  Join date : 19.03.2016

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Osprey on ned lis 23, 2016 12:42 pm

  pozdrav novom clanu!

  Izgleda kako se malo zahuktava na Jadranu:

  ŠTO SE DOGAĐA?!
  Svega 70 kilometara od hrvatske obale snimljen ratni brod kako ispaljuje projektile


  U blizini crnogorskog ljetovališta Čanj, snimljen je nepoznati brod kako ispaljuje projektile.
  Prema nekim neprovjerenim informacijama, jučer je u neposrednoj blizini crnogorske obale snimljen ratni brod koji je ispalio projektil nedaleko od obale.

  Nejasno je, međutim, o kojem je brodu riječ, je li to brod P33 ili P34 crnogorske vojske ili francuski ratni brod Lyra koji je početkom tjedna uplovio u Kotor.

  Konfuzija

  Dodatnu konfuziju stvara i činjenica da su sa crnogorskih fregata ranije skinute rakete, a portal in4s smatra kako su ovakvu eksploziju mogle uzrokovati rakete RBS koje su nekada bile na crnogorskim brodovima.

  Francuski brod je, pak, dio NATO-ove flote, no nije poznato više detalja o razlozima njegova dolaska.


  Osprey

  Posts : 57
  Join date : 19.03.2016

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Osprey on ned lis 23, 2016 12:52 pm

  Evo sto se ja mislim:

  Kako smo imali vise nego uspjesnu vjezbu Harpun 16, gdje u pokretu gadjamo i pogadjamo onda su sve sumnje u nase borbene sposobnosti besmslene. Gadjalo se klasom Kralj, MOLom i sad Finskom klasom dakle nema sumlje kako smo sposobni.

  Mislim kako se radi o brodu klase Kotor koja ispaljuje  SS-N-2 Styx (NATO oznaka)


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Prije skoro dvije godine je objavljena vijest o prodaji istih:

  Time bi se moglo prodati 49 od ukupno 109 kompletnih protivbrodskih raketa sovjetske proizvodnje koje NATO označava kao SS-N-2 Styx, a koje već godinama stoje uskladištene u potkopima vojnog objekta Pristan.

  Za druge snimke na desnoj strani koje su snimljene sa druge lokacije neznam da li se radi o istom brodu ali da su baceni mamci.

  Ono sto je jasno je da nikada RBS nije bio na crnogorskim brodovima već P-21/22.

  [You must be registered and logged in to see this link.]


  Objavljeno: 18.1.2015 08:12
  Crna Gora sprema prodaju 49 ruskih raketa

  U vrijeme kada su one kao nove kupovane iz SSSR-a, cijena po raketi iznosila je nešto više od 300.000 dolara


  Crna Gora sprema prodaju 49 ruskih raketa Svaki "styx" je veličine omanjeg aviona - raketa je dugačka 6,75 metara


  AUTOR: Siniša Luković

  Ministarstvo odbrane promijenilo je odluku da kroz MONDEM program uništi preostale protivbrodske krilate rakete koje se nalaze u skladištima Mornarice Vojske CG na Pristanu u Boki.

  Pokušaće da umjesto toga rakete, kao i dalje upotrebljivo oružje, prodaju kupcima u inostranstvu.

  Time bi se moglo prodati 49 od ukupno 109 kompletnih protivbrodskih raketa sovjetske proizvodnje koje NATO označava kao SS-N-2 Styx, a koje već godinama stoje uskladištene u potkopima vojnog objekta Pristan.

  Bivša JRM je novije verzije "styxova" u naoružanje uvela krajem sedamdesetih i početkom odamdesetih godina prošlog vijeka. Rakete su se, zavisno od verzije P-20, P-21 i P-22, međusobno razlikovale u dometu i sistemu za navođenja na cilj.

  Raketama ovog tipa bile su naoružane raketne topovnjače klase "rade končar", fregate tipa "koni" i "kotor" i mobilni obalski protivbrodski lanseri tipa "rubež E".

  Osamostaljenjem Crne Gore od SR Jugoslavije, Mornarica je iz upotrebe izbacila raketno, torpedno i minsko naoružanje, pa je u vojnim skladištima u Boki preostalo dosta takvog oružja.

  Strategija Ministarstva odbrane je bila da većinu tog naoružanja uništi delaboracijom ili detoniranjem bojevih glava na posebnim poligonima, ali se ona sada, barem kada je polovina preostalih protivbrodskih krilatih raketa u pitanju, mijenja.

  "U skladištima VCG se nalaze 63 trupa krilatih raketa tip P-20, 30 trupova krilatih raketa tip P-21, 19 trupova krilatih raketa tip P-22 i 109 komada bojevih glava. S obzirom na zainteresovanost potencijalnih kupaca, na prodaju će biti ponuđene sve količine krilatih raketa tip P-21 i P-22 (trup sa bojevom glavom)", rečeno je "Vijestima" u Ministarstvu odbrane.

  To znači da bi se tako kupcima moglo prodati najviše 49 raketa.

  U vrijeme kada su one kao nove kupovane iz SSSR-a, cijena po raketi iznosila je nešto više od 300.000 dolara. Svaki "styx" je veličine omanjeg aviona - raketa je dugačka 6,75 metara, ima promjer od 0,75 metara i raspon krila od 2,4 metra, a bojevo spremna, raketa je teška 2.600 kilograma.

  Biće uništeno 60 bojevih glava, u svakoj je 370 kg eksploziva

  Ministarstvo odbrane planira da preostalih 60 bojevih glava protivbrodskih krilatih raketa, od kojih svaka ima eksplozivno punjenje od 370 kilograma visokorazornog, brizantnog ekploziva TAH, uništi kroz MONDEM program tokom ove godine.

  "Za trupove krilatih raketa P-20 planirano je da se sprovede postupak nabavke usluge za rastavljanje i neutralizaciju, koja bi se plaćala od dijela sredstava dobijenih za vrijednost sekundarnih sirovina", rečeno je "Vijestima" u resoru ministarke Milice Pejanović-Đurišić.

  Na isti način kao i trupovi 63 preostale rakete P-20 - davanjem izvođaču da ih rastavi i isječe kao sekundarnu sirovinu (aluminijum) koju će on dalje prodati, Ministarstvo odbrane planira da tokom ove godine riješi problem ukupno 94 preostala trupa torpeda tipa "53VA" i "SET53", dok su 44 bojevo spremna protivbrodska torpeda tipa "53-65KE", nakon sprovedenog tendera, komisiono prodata firmi "Montenegro Deefence Industry" iz Podgorice.

  "Bojeve glave od torpeda "53VA" i "SET 53" su predviđene za neutralizaciju i nalaze se na listi koja će se finansirati preko NATO TRUST fonda", kažu u Ministarstvu.

  Admin
  Admin

  Posts : 337
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin on ned lis 23, 2016 1:19 pm

  Tu je jos bilo lupetanja o Minolovcu Ratne mornarice Francuske Republike FS LYRE M 648 ....

  on ima nesto drugaciju siluetu ...

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  a ovo je kad je a ovo je kad je bio kod nas zadnji puta ...

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Cak se pisalo i o Velom Kekecu ...  Zadnja promjena: Admin; ned lis 23, 2016 2:21 pm; ukupno mijenjano 1 put.

  Admin
  Admin

  Posts : 337
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin on ned lis 23, 2016 1:19 pm

  „Kupa“ ostaje u Crnoj Gori


  "P-916 'Kupa' je prvobitno bila ponuđena kao muzejski eksponat Hrvatskoj, ali je Zagreb odbio taj poklon, jer se Hrvatska drži političkog stava da toj državi, po načelima sukcesije SFRJ i činjenice da im je 1991. baza bila najčešće u toj republici, pripada najveći broj plovila nekadašnje JRM.

  Hrvatska inače, već posjeduje jednu rekonstruiranu podmornicu ovog tipa, nekadašnju P-914 'Soča' a koja je u RM te države, svojevremeno dobila novu oznaku i ime P-01 'Velebit'. Ona je povučena iz operativne upotrebe i već godinama propada izvučena na obalu u krugu nekadašnje ratne luke Lora u Splitu, a postoji mogućnost da i 'Velebit' uskoro postane muzejski eksponat u Zagrebu..."

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Po inicijativi Samardžića, P-916 je prvobitno bila ponuđena kao muzejski eksponat Hrvatskoj, ali je zvanični Zagreb odbio taj poklon, jer se Hrvatska drži zvaničnog političkog stava da toj državi, po načelima sukcesije SFRJ i činjenice da im je 1991. baza bila najčešće u toj republici, pripada najveći broj plovila nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice.

  Hrvatska inače, već posjeduje jednu rekonstruisanu podmornicu ovog tipa, nekadašnju P-914 „Zeta“ a koja je u RM te države, svojevremeno dobila novu oznaku i ime P-01 „Velebit“. Ona je povučena iz operativne upotrebe i već godinama propada izvučena na obalu u krugu nekadašnje ratne luke Lora u Splitu, a postoji mogućnost da i „Velebit“ uskoro postane muzejski eksponat u Zagrebu.

  Inače džepne podmornice tipa P-911 jedno su od najvećih dostignuća eks-jugoslovenske ratne brodogradnje. Građene u drugoj polovini 80-tih godina prošlog vijeka u Splitu, ove male  i veoma tihe  podmornice izuzetno se teško otkrivaju, što ih je člinilo idealnim za obavljanje osnovnog zadatka – da se neprimijećene prikradu neprijateljskim pomorskim bazama. Duge po 19,5 metara, deplasmana 90 tona, male podmornice tipa „Una“  bile su namjenski konstruisane i građene za polaganje manjih minskih polja u neprijateljskim vodama i prevoz podvodnih diverzanata do italijanske obale. Tokom njihove upotrebe u SFRJ i kasnije SRJ, nijedna od njih nikada nije bila otkrivena kao od strane domaćih snaga prilikom vježbi, tako ni od NATO mornarica tokom djelovanja tih podmornica na Jadranu.

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Admin; ned lis 23, 2016 1:20 pm; ukupno mijenjano 1 put.

  Admin
  Admin

  Posts : 337
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin on ned lis 23, 2016 1:20 pm  Zračnim i pomorskim desantom završena vježba "Harpun 16"  Unatoč složenim vremenskim uvjetima koji su vladali u području srednjeg Jadrana, 21. listopada 2016., zajedno sa snagama HKoV-a, HRZ-a i PZO, ZzP-a, pVP, ZSS-a i SOD-a te središnjice KIS-a, Hrvatska ratna mornarica uspješno je provela sve planirane vježbovne aktivnosti te privela kraju vojnu vježbu „HARPUN 16“.
  Treća faza vježbe započela je u četvrtak, 20. listopada 2016., prebaziranjem brodova iz akvatorija Dugog otoka u akvatorij otoka Žirje, Rogoznice i Primoštena te izmještanjem snaga HKoV-a u vojarne „Zečevo“ i „Lora“, uz istovremeno ubacivanje dubinskih izvidnika na otok Žirje. Težište treće faze vježbe „HARPUN 16“ bilo je na provedbi koordiniranog pomorsko – zračnog desanta na južni dio otoka Žirje.
  U petak, 21. listopada 2016. vježbovne aktivnosti nastavile su se topničko-raketnim gađanjem na površinski cilj koje su provele postrojbe HKoV-a s poligona Zečevo te topničkim gađanjem na površinski cilj s brodova HRM-a.
  U isto vrijeme, snage HKoV-a desantnim brodovima minopolagačima prebačene su iz luke Lora u područje provedbe vježbe te u plovidbi prekrcane na desantno jurišne brodove.
  Potom su uslijedili zračni desant snaga ZSS-a i pomorski desant s desantno jurišnim brodovima koji su se provodili istovremeno. Provedbi desanta zračnu potporu davale su snage HRZ-a i PZO-a simulirajući zračne udare po ciljevima visoke vrijednosti. Uspješna, potpuna sinkronizacija ovih aktivnosti postignuta je zahvaljujući koordinaciji i uvježbanosti kako snaga na terenu, tako i Združenog stožera vježbe (JOC). Vježbovne aktivnosti završile su provedbom medicinske evakuacije helikopterom (MEDEVAC) te izvlačenjem snaga.
  Svakako valja napomenuti da su u vježbi „HARPUN 16“ za protuminsko pretraživanje područja iskrcaja desantnih snaga po prvi put korištena autonomna podvodna vozila „Remus 100“ koja predstavljaju značajno unaprjeđenje protuminskih sposobnosti HRM-a u pretraživanju akvatorija.
  Isto tako, ove godine prvi put stožer vježbe bio je na kopnu. U prvom dijelu vježbe nalazio se na postaji obalnog motrenja (POM) „Dugi otok“, dok je u drugom bio u vojarni „Zečevo“. Upravljanje vježbom s kopna omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirali su se u digitalnu sliku u realnom vremenu te prenošeni u stožer što je Upravljačkom stožeru vježbe (EXCON) omogućilo neometano upravljanje vježbom.
  Kao i uvijek, tijekom vježbe posebna pozornost stavljena je na sigurnost svih sudionika vježbe kao i svih ostalih sudionika pomorskog i zračnog prometa u područjima provedbe. Značajnu potporu vježbi pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture stavljanjem brodica iz njihova sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih sktivnosti.
  Šestodnevnom vježbom zapovijedao je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Milan Blažević, a u vježbi je sudjelovalo trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM, sedam brodova Obalne straže RH, zrakoplovi i helikopteri HRZ-a i PZO-a, snage Gmtbr HKoV-a, motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja (bOSMiO) te snage ZSS-a, SOD-a i središnjice KIS-a.

  Fotografije: Ivica Hržić

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic

  Posts : 127
  Join date : 04.03.2016
  Age : 44
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic on pon stu 14, 2016 10:02 pm

  Ima ovdje zanimljivih fotografija ... pogotovo podmornice ...

  Solinski vrtić u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici


  Četrdeset mališana predškolske dobi iz dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Solina pristiglo je 9. studenoga 2016. u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici. Simpatičnu povorku predvođenu odgajateljicama vrtića na ulazu u vojarnu dočekali su predstavnici HRM-a u čijoj pratnji su razgledali brodove Flotile HRM-a i Obalne straže RH te spomen-sobu Zapovjedništva HRM.

  Veliko zanimanje malih posjetitelja već na početku razgledavanja pobudila je izložena podmornica P-01 „Velebit“ kraj koje su, kao i kod kipa sv. Nikole, snimili zajedničku fotografiju. No, posebno ih se dojmila raketna topovnjača RTOP-12 „Kralj Dmitar Zvonimir“ o kojoj im je govorila poručnica korvete Sanja Čajsa, članica posade broda. Uz posebnu brigu o sigurnosti posjetitelja, članovi posade brodova i ovoga puta spremno su odgovarali i na brojna, raznolika pitanja koja su im djeca postavljala. Kako dječja mašta nema granica, ta pitanja gotovo uvijek izmame osmijeh na lice.

  Nakon raketne topovnjače, mali posjetitelji su razgledali školski brod „Andrija Mohorovičić“ o kojem su nešto više čuli kroz izlaganje zapovjednika broda poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića. O sudjelovanju ŠB-72 u prošlogodišnjoj misiji na Sredozemlju već su nešto znali, tako da im je boravak na ovome brodu, posebno u njegovoj kormilarnici, bio izuzetno dojmljiv.

  Treći brod kojeg su imali prigodu razgledati tijekom ovog posjeta bio je lovac mina LM-51 „Korčula“. Prilagođeno njihovom uzrastu, zapovjednik broda poručnik bojnog broda Mirko Bralić malim je znatiželjnicima ukratko ispričao o tome u čemu se ovaj brod razlikuje od ostalih te o njegovim zadaćama. To je opet izazvalo veliko zanimanje i bezbroj pitanja. Nakon malog predaha i okrjepe koju im je priredila posada broda, nastavili su šetnju i razgled vojarne.
  Kraj ovog lijepog druženja uzvišen je kratkim posjetom djece spomen-sobi zapovjedništva HRM-a. „Malim velikim ljudima“ nisu bile potrebne posebne upute kako se ponašati pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima HRM-a. Onako sićušni, spontano su im se i s poštovanjem poklonili u apsolutnoj tišini.

  Tekst i foto: OSRH / M. Siriščević

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Roman_Stefic

  Posts : 127
  Join date : 04.03.2016
  Age : 44
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic on čet stu 17, 2016 11:07 pm

  ono sto se desilo u MNG je Slovenski Kekec bacao prasinu ...


  02/11/2016
  Close cooperation between naval troops Slovenia and Montenegro

  The crew multipurpose ship Triglav 11 is between 15 and 22 October participated in bilateral exercises Adrian Pool in Montenegro. The crews of both ships naval units are tactical maneuvering at sea, reviewed the suspicious ship, shooting carried out at sea the ship's armament, and practice ended with the procedures missile defense at sea.

  The crew members of the Triglav Navy Armed Forces of Montenegro also presented the operation of the ship at an EU NAVFOR During Sophia in the southern part of the central Mediterranean and the rescue procedures of persons.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Admin
  Admin

  Posts : 337
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin on pet pro 02, 2016 10:47 am

  Metodsko-pokazna vježba Flotile HRM-a

  Realizaciju planiranih obučnih aktivnosti snage Flotile HRM-a proteklog tjedna nastavile su metodsko-pokaznom vježbom ukrcaja i polaganja morskih mina koja se od 23. do 25. studenog 2016. provodila u luci Ploče (vojarna Tatinje) te u akvatoriju Neretvanskog kanala.

  Vježba je obuhvaćala ukrcaj mina SAG-2, MNS M 90 i AIM M70 te uvježbavanje procedura zajedničkog polaganja minskih zapreka. Procedure zajedničkog polaganja minskih zapreka provodile su se u noćnim uvjetima u akvatoriju Neretvanskog kanala. Uz navedene vježbovne aktivnosti, brodovi su uvježbavali i taktičko manevriranje, tegljenje te traganje i spašavanje, koje su provodili u plovidbi. Sve vježbovne aktivnosti provodile su se kako prema nacionalnoj tako i sukladno NATO metodologiji.
  Snage Flotile HRM-a uključivale su brodove Divizijuna za potporu - desantne brodove minopolagače DBM-81 ''CETINA'' i DBM-82 ''KRKA'', a u vježbi je sudjelovala i Pomorska baza Split.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Tekst i foto: Flotila HRM

  Mihal

  Posts : 57
  Join date : 09.03.2016
  Age : 47
  Location : Rijeka

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Mihal on sri pro 07, 2016 12:08 pm

  Jedna od rijetkih slika posjete HRM Dubrovniku ....

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  dakle Sibenik u Dubrovniku

  Admin
  Admin

  Posts : 337
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin on ned pro 18, 2016 3:52 pm

  Malo o novogradnji koja vec kasni:

  Provedene modifkacije:

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Ophodni brod pramac s topom

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  a.) Materijal gradnje broda
  Prvobitni plan je kako će biti sastavljen od običnog čelika, ali je taj plan promijenjen.
  Ugrađuje se čelik povišene čvrstoće, debljine 4-6mm. Tehnološka je obrada teža,ali će zato brod biti lakši i operativniji. Ukupno će na svaki brod biti ugrađeno 67-70 t čelika, te 7-8 t Aluminijuma.
  U konačnici brod će težiti 200 tona.

  Na ovom projektu zavarivački posao je mozda i najbitaniji. Pošto se radi o specijalnom čeliku, zavarivači su morali proći specijalisticku obuku.

  b.) Povećanje stabilnost - produljenje i modifikacija forme
  Sljedeća promjena je produljenje broda za odprilike 1,5m tako da je ona sada duzine 43,5m. Primjetimo kako je to dovelo do vitkije forme i nesto boljih performansi plova.

  c.) Stabilizatori
  Brod nije po izvornom planu, dakle po pretprojektu BI-a bio projektiran za velika mora. Ovo se moze uzeti za stratešku modifikaciju: ugradnja bočnih perjaničnih aktivnih stabilizatora. Ovim je dobivena mogućnost veće stabilnost i plovidbenost po velikim valovima. Ovo da će mu to omogućiti izlazak na Mediteran (na tragu izjave g. Trevižana, zamj. vodi. pr.).

  d.) Promijena krmene forme
  - kako bi se u brod mogao ugraditi veći brodski vijak (propeler), što mu pak omogućava dostignuće zadane brzine od 28 čv. .
  Ovo je postavljeno kao minimalna brzina broda pri 90% ukupne snage motora.
  Tu se navodi primjer vožnje u punoj brzini na relaciji Split - Vis od cca 1h.

  Na prilozenim slikama mozemo vidjeti stiliziranu upravo modifikaciju pod c.- jedan od dva dodana stabilizatora (iliti bočne peraje).

  Roman_Stefic

  Posts : 127
  Join date : 04.03.2016
  Age : 44
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic on uto vel 07, 2017 1:31 pm

  i dalje čekamo ...

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Sponsored content

  Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pon vel 20, 2017 12:09 pm.