Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Croatian military forum


  Slovenija - problemi

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 388
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on pon stu 14, 2016 9:27 pm

  Ovo moramo iskoristiti ...


  PANIKA U SLOVENIJI Objavljena karta britanskog kraljevskog hidrografa koja otkriva gdje je granica u Piranskom zaljevu  AUTOR: Željko Trkanjec  OBJAVLJENO: 14.11.2016. u 12:06

  Uz pobjedu Donalda Trumpa pojavila se odmah šala da se Hrvatska može oprostiti od Piranskog zaljeva. Jer, prva je dama Melania, rođena Knavs, iz Sevnice (druga stanica međunarodnim vlakom od Zagreba). I, kako prenose neki portali, dala je izjavu na slovenskom: “Mam sporočilo za Hrvaško - Piranski zaliv v celoti pripada Sloveniji”. A onda se ta divna slika u subotu raspala u stotinu komadića kad je Boris Šuligoj u Delu objavio tekst pod naslovom “Isključivi gospodarski pojas nasuprot arbitražne presude”.


  Nadzor prometa

  Karta pokazuje pomorske trase za ulazak u Tršćanski zaljev, a na njoj je ucrtana i granica nadzora pomorskog prometa u Piranskom zaljevu. Slovensku je upravu za pomorstvo na noge digla činjenica da je ta granica ucrtana sredinom zaljeva, dakle onako kako to traži Hrvatska i kako bi trebalo biti temeljem Konvencije o pravu mora. Za Delo su iz Uprave izjavili kako su o tome izvijestili Ministarstvo vanjskih poslova, a ministar Karl Erjavec je pak rekao: “Uopće nije važno kakve zemljovide izdaju u Velikoj Britaniji. I sami lako nacrtate svoju pomorsku kartu i svoju granicu”.

  Za pomorce

  No, činjenica je da je riječ o dokumentu koji koristi najviše pomoraca na svijetu i da Erjavec, sasvim razumljivo, pokušava umanjiti njezin značaj kao što je nastojao minimizirati važnost otkrića dogovora slovenskog suca i agentice. I kao što tvrdoglavo, kao i cijela slovenska administracija, ustraju na arbitražnom postupku iako je Hrvatska sve relevantne adrese izvijestila kako je prisluškivanjem postupak kontaminiran i kompromitiran te da se više ne smatra stranom u njemu.

  Erjavca je napao dr. Marko Pavliha, koji traži da se ministarstvo oglasi i zatraži promjenu zemljovida te da reagira na inicijative koje dolaze iz Hrvatske o tome da će biti proglašen isključiv gospodarski pojas. Borut Šuklje, bivši ambasador u Beogradu, a sada lobist s jako dobrim vezama, tvrdi za Delo da bi Hrvatska tu zonu mogla proglasiti “jednostrano, dan prije ili poslije odluke Arbitražnog suda”. Šef diplomacije Karl Erjavec ističe kako nema službenih informacija o proglašenju pojasa, a da je to Hrvatska već pokušavala, ali nije uspjela.”


  VEZANE VIJESTI
  KAKO MI JE BIVŠI SLOVENSKI PREDSJEDNIK OTKRIO KLJUČNI RAZLOG PROPASTI SPORAZUMA O GRANICI Kučan: Milanović je Račana gotovo optužio za veleizdaju!
  Povod za tekst je otkriće koje je poprilično zabrinulo Upravu za pomorstvo Republike Slovenije. Riječ je o karti Hidrografskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva s naslovom: “Italija, Slovenija i Hrvatska; Tršćanski zaljev i pristupi”. Taj ured britanske vlade izdaje karte koje se smatraju najboljima u svijetu i koriste ih pomorci iz brojnih zemalja, a nisu ni jeftine - za ovu treba izdvojiti oko 40 funti plus 7 posto poreza.
  avatar
  Roman_Stefic

  Posts : 142
  Join date : 04.03.2016
  Age : 45
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Roman_Stefic on pon pro 12, 2016 11:12 pm

  Neznam zasto se uznemiravati kad to sama Slovenija zna najbolje ..... http://www.vecernji.hr/hrvatska/slovenci-jos-1991-sami-iscrtali-granicu-po-sredini-zaljeva-onako-kako-to-trazi-hrvatska-1134813

  cisto, jasno i precizno, onako kako to Slovenci uvjek rade .... dakle, KAINE PROBLEM sosed?

  i podsjetimo se glavnih aktera - niti su bili tako saljivi kao najveca stetocina u Hrvata, cak bi se bi se dalo reci jedan otuzni i ruzni dvojac likova prosle dekade, vrijednih zaboravu

  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 388
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on uto sij 17, 2017 8:59 pm

  Slovenac se pomamio, vrijeme je prodati mu ciglu : IZJAVE KARLA ERJAVCA OPET DISKUTABILNE


  Ne bude li po njihovu, Slovenci neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda


  Obje strane najavile su da neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda, no u slučaju Hrvatske ta je odluka pravno čista


  Ne bude li po njihovu, Slovenci neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda
  Zagreb je izašao iz arbitraže nakon slovenskog skandala – utjecanja na suceFoto: Hajrudin

  AUTOR: Sandra 
Veljković

  Tko je, Zagreb ili Ljubljana, rekao da neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije? Obje strane, ali s velikom razlikom.

  Kod Hrvatske je situacija s prihvaćanjem odnosno odbijanjem odluke Arbitražnog suda pravno i politički čista – Zagreb je jednoglasnom odlukom Sabora izašao iz arbitraže nakon skandaloznog otkrića da je službena Ljubljana preko svoje predstavnice Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekolca utjecala na ostale suce te planirala podmetati dokaze – što je sad potvrdio i Sud – i ona više nema pravnog učinka. No što je sa Slovenijom koja čvrsto stoji uz arbitražu i ovih dana pojačava pritisak i na Hrvatsku i na države EU kako bi natjerala Hrvatsku da prizna odluku – ako je bude – Arbitražnog suda?

  Pregled transkripata

  Slovenija je u svom parlamentu još 4. veljače 2013. donijela zaključak da će “Republika Slovenija svaku odluku Arbitražnog suda, koji neće uspostaviti kontakt teritorijalnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražnim sporazumom, koji osigurava ostvarivanje vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem ultra vires (suprotnom mandatu Arbitražnog suda). Pojednostavljeno – ne bude li po njihovu, odluku neće prihvatiti.

  Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec isto je ponovio početkom 2015., kazavši da je istu poruku prenio i arbitražnom tribunalu. No pregledom transkripata izjava sa suda, tu izjavu nije moguće pronaći, što otvara pitanje je li Erjavec takvo što izrekao u neformalnim kontaktima kao pritisak na sud.

  Iako su početna objašnjenja te sporne odluke, koja prije svega krši arbitražni sporazum i duh u kojem je sastavljen, a o kojoj je bio obaviješten i Sud, išla u smjeru toga da ju je tadašnji premijer Janez Janša nazvao neobvezujućom za tamošnju vladu te pojasnio da je odluka “samo odgovor Hrvatskoj”, a kasnije je premijer Miro Cerar, a potom i sam Erjavec, govorio kako će “prihvatiti bilo kakvu odluku Arbitražnog suda”, može li samo tako odbaciti zaključak najvišeg zakonodavnog tijela u državi, koje – u odnosu na Hrvatsku – ima i puno veće ovlasti. Za usporedbu, sam arbitražni proces u Haagu počeo je predajom memoranduma i poslije protumemoranduma.

  U obje su ga države sastavljali stručnjaci zaduženi za arbitražu, no za razliku od Hrvatske, u Sloveniji je prije negoli je poslan u Haag, morao proći parlamentarne odbore i parlamentrarnu proceduru. Slovenski političari i parlamentarci s kojima smo jučer kontaktirali zbog pojašnjenja pravnih učinaka zaključka o uvjetnom priznavanju odluke Suda, do završetka izdanja nisu odgovorili na pitanja.

  Pojačane aktivnosti

  Očito i očekivano jest da Slovenija pojačava diplomatske aktivnosti očekujući odluke Arbitražnog suda, no sadržaj nekih izjava, prvenstveno onih ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, ponovno su diskutabilni. Upravo su Erjavčeve izjave po raznim medijskim kućama u Sloveniji u početku i izazvale sumnju da se nešto sumnjivo događa s arbitražom. Erjavec je uvijek imao suvišak informacija o tijeku postupka. Sadašnje inzistiranje na tome da Hrvatska mora prihvatiti odluku suda moglo bi se interpretirati kao da ministar već sada zna kakva je ona i da će – očito – ići u korist Slovenije.

  Najnovija epizoda s Erjavcem, kad je natuknuo da će strani turisti, Nijemci i Austrijanci, pri dolasku u Hrvatsku imati problema na granici, nakon čega je optužio hrvatske medije za senzacionalizam, nije dobro odjeknula ni u Bruxellesu. Erjavec tom izjavom, kažu strani diplomati, derogira princip slobode kretanja ljudi i roba, temeljnih sloboda EU. Pogotovo je zanimljivo vidjeti kakav će službeni stav zauzeti Bruxelles budući da je u Europskoj komisiji promet pod ingerencijom slovenske povjerenice Violete Bulc.

  Jasno je da sudska odluka neće rasplesti spor

  1. Ljubljana donosi zaključak da će prihvatiti samo za nju pozitivan ishod

  2. Ministar K. Erjavec kazao je kako je to ponovio i Arbitražnom sudu

  3. Hrvatska je u više navrata upozoravala Sud na spornu slovensku odluku


  http://www.vecernji.hr/hrvatska/ne-bude-li-po-njihovu-slovenci-nece-prihvatiti-odluku-arbitraznog-suda-1142785

  Tukaj nebu Slovenijo
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 388
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on sri vel 22, 2017 8:44 pm

  Mogli bi nastradati jer Austrija ima povjesno pravo na vracanje otetog teritorija a pitanje Vojvodine uopce nije rijeseno tako da bi patak Daca mogao gorko plakati .. inace je zanimljivo kako jedna vrlo agrarna i siromasna Srbija medijski se gadja sa milijardama eura, sa vrijednosti cijele drzave 

  http://direktno.hr/en/2014/eu/77321/Da%C4%8Di%C4%87-suosje%C4%87a-s-Erjavcem-I-mi-imamo-problema-s-Hrvatskom.htm

  Dačić suosjeća s Erjavcem:
  I mi imamo problema s Hrvatskom


  Datum objave: 22.02.2017 | 14:51     Autor: iv/h


  Odnosi Slovenije i Srbije su dobri, one imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon trgovinske razmjene koja je lani iznosila jednu milijardu eura, kazali su u srijedu, nakon razgovora u Ljubljani, ministri vanjskih poslova Karl Erjavec i Ivica Dačić.

  Slovenija od Srbije očekuje da će joj u okviru sukcesije bivše Jugoslavije vratiti međunarodne sporazume i arhivsko gradivo koje je u Beogradu, a odnosi se na Sloveniju, da će se nastaviti postupak razdiobe diplomatskih objekata nekadašnje SFRJ na sve sljednice te da će se u Sloveniju vratiti umjetnička djela slovenskih autora koja su ostala u Srbiji, kazao je Erjavec.
  Kad je riječ o problemima sukcesije i raspodjele zajedničke imovine i dokumenata, Srbija i Slovenija zadnjih su godina napravile pomak s mrtve točke i nastavljau rješavati otvorena pitanja, kazao je Dačić.

  Slovenski je šef diplomacije Erjavec kazao da njegova država čvrsto podupire Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, a Dačić da se obje države međusobno podupiru i kad je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješenju bilateralnih otvorenih pitanja, a potvrdili su i da su razgovarali o pitanju ilegalnih migracija te stanju u regiji i odnosima sa susjednim državama.

  Erjavec je rekao kako su zajedno konstatirali da imaju neke zajedničke probleme u određivanju pitanja sa susjednim državama, posebno s Hrvatskom u vezi određivanja granice.


  “I mi imamo određeniih problema s Hrvatskom koji nisu tako mali, a jedan od tih problema se, kao i vaš, odnosi na granice. No, mi još nismo došli do te faze da bi išli na arbitražu”, kazao je Dačić, kojega su primili i ostali najviši dužnosnici, predsjednik vlade Miro Cerar i predsjendik parlamenta Milan Brglez.

  Kao što je poznato, Slovenija je rješavanje graničnog prijepora u Piranskom zaljevu postavljala kao uvjet za primanje Hrvatske u Europsku uniju, zbog čega je 2009. došlo do sporazuma po kojemu su o tome trebali odlučiti međunarodni arbitri.


  Hrvatska, od 2015. godine smatra da je arbitraža stvar prošlosti jer je arbitražni proces kompromitiran nakon što su objavljene snimke koje dokazuju da su slovenski dužnosnici protiv pravila arbitraže tajno komunicirali sa sucima arbitražnog suda.

  ... i zakljucimo ovaj tekst : time su svi mokri snovi Slovenaca zavrsavaju na pola Savudrijske vale.

  Amen!

  I pođite u miru
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 388
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on čet tra 27, 2017 8:36 am

  Ako Slovenija ima pravo na Savudrijsku valu, nama treba pripasti Triglav


  Odgovor Hrvatske Sloveniji u svibnju 1993. trebao je biti direktan, jasan i nedvosmislen kako bi slovenski političari i javnost shvatili da njihova pozicija nije ni logična ni poštena, već se radi o gadnom i opasnom grabežu za teritorij

  OBJAVA 10. KOLOVOZA 2015.

  KADA ĆE BITI PRESUDA?

  KOLUMNU PIŠE MILAN A. RAČIĆ

  Govorite tiho, ali ponesite veliki štap – citat je američkog predsjednika Theodorea Roosevelta koji svoj stav prema vanjskoj politici opisuje kao „demonstraciju inteligentnog planiranja unaprijed te donošenja presudnih odluka prije izbijanja bilo kakve moguće krize“. Štap koji se ovdje spominje ne mora predstavljati vojsku, dovoljno je planirati unaprijed i najaviti posljedično djelovanje. Ovo je izvrstan savjet koji smo trebali poslušati 1993. godine.
  Prvi prijedlog Slovenije iz 1991. za razgraničenje bio je u skladu sa standardnom međunarodnom praksom: granica bi bila posred Savudrijske vale. Godine 1992. gotovo trećina Hrvatske bila je pod okupacijom i pokušavala se slabo oružanom vojskom obraniti od srpskih okupatora usred embarga na uvoz oružja. Slovenski ministar vanjskih poslova istovremeno je najavio da Slovenija želi preuzeti čitavu Savudrijsku valu. U travnju 1993. godine slovenski parlament prihvaća memorandum s uvodnikom o dobrosusjedskim odnosima. U nastavku Slovenija potražuje ne samo čitavu Savudrijsku valu nego i koridor kroz hrvatsko teritorijalno more do međunarodnih voda. S obzirom na to da međunarodno pravo uglavnom ne podržava ovakvu demarkaciju, Slovenija koristi dva nelegalna argumenta kako bi opravdala svoje zahtjeve.

  Slovenija prvo tvrdi da, s obzirom na to da Hrvatska ima 1777 kilometara obale, a Slovenija samo 47 kilometara, princip pravičnosti nalaže da Slovenija treba dobiti čitavu Savudrijsku valu. Slovenija zatim pokušava opravdati svoje zahtjeve za koridor činjenicom da je kao članica bivše Jugoslavije imala neometan pristup međunarodnim vodama te tvrdi da bi ga trebala imati i sada.Slovenija je svoje zahtjeve „poduprla“ citiranjem principa dobrosusjedskih odnosa i opisima prednosti koje bi takva podjela osigurala Sloveniji. Sve to nesumnjivo zvuči divno slovenskim ušima, ali nema mnogo veze s pravom.

  Pretpostavljam da je slabašan odgovor Hrvatske na slovenski pokušaj aneksije dijelom moguće pripisati nevjerici, ali i činjenici da je Hrvatska imala daleko hitnijih problema na istočnim i južnim frontama.Odgovor Hrvatske u svibnju 1993. godine trebao je biti direktan, jasan i nedvosmislen. Evo kako bih osobno ilustrirao apsurdnost slovenskih argumenata. Slovenija posjeduje 51 značajnu planinu; u Hrvatskoj ih je samo nekoliko. Primjenjujući slovensku logiku, Hrvatska bi mogla razmotriti prepuštanje čitave Savudrijske vale Sloveniji isključivo ako Slovenija nama prepusti planinu Triglav – naravno, sve u duhu uzajamnog poštenja i dobrosusjedskih odnosa.

  Nadalje, Hrvatska je kao članica bivše Jugoslavije imala neometan kopneni pristup Austriji, ali sada je pristup blokiran zbog slovenskog teritorija. Uzmemo li u obzir ista povijesna prava na koja se poziva Slovenija, možemo potraživati kopneni koridor do Austrije kroz Sloveniju.Da je Hrvatski sabor prihvatio sličan memorandum i da se obje zemlje pozivaju na iste principe i uzročno-posljedične veze zasnovane na pohlepi i zavisti, to bi dovelo do opasnog presedana. Sama činjenica da osoba ili država nešto želi ne daje toj osobi ili državi zakonsko pravo da to i uzme. Nijedna parlamentarna deklaracija ne može promijeniti tu činjenicu.

  Slovenija, Europska unija i svi ostali koji podupiru stavove Slovenije trebaju dobro razmisliti o posljedicama prihvaćanja i promocije takve upitne logike kod određivanja državnih granica.Ako su stavovi Slovenije opravdani, zašto Kina ne bi mogla potraživati koridor od sjeveroistočne provincije Heilongjiang kroz Rusiju do luke Tiksi na Laptevskom moru u vodama Arktika? Opravdanje za takav potez bila bi činjenica da Rusija ima tisuće kilometara obale na Arktičkom moru, dok Kina uopće nema pristup. Ili nama bliskija situacija: što bi spriječilo Austriju od potraživanja kopnenog koridora kroz Sloveniju do luke Koper? Uostalom, Austrija je imala neometan pristup Jadranskom moru kao dio Austro-Ugarske.Hrvatska ovakve argumente nije koristila, što je šteta i za Hrvatsku i za Sloveniju.
  Jasna i opravdana pozicija otrijeznila bi slovensku vladu, njezine političare, medije i glasače. Stali bi na loptu i shvatili da njihova pozicija nije ni logična ni poštena niti se radi o univerzalnom lijeku kakav zamišljaju, već se radi o gadnom i opasnom grabežu za teritorij od susjeda koji je bio u nevolji. Bez ovakvog triježnjenja, slovenski političari i glasači konstruirali su nacionalnu zabludu prema kojoj je ovaj teritorijalni grabež njihovo pravo. Takve pretenzije trebalo je sasjeći u korijenu. Zašto, onda, nismo iskoristili ovaj argument ni tada, a ni u iduće 22 godine? Jer „demonstracija inteligentnog planiranja unaprijed te donošenja presudnih odluka prije izbijanja bilo kakve moguće krize“ zahtijeva prave ljude, a mi ih u Ministarstvu vanjskih poslova baš i nismo imali tijekom svog nezavisnog života. Kada ste mala zemlja s malom vojskom, potrebno vam je profesionalno, dalekovidno, elokventno i poduzetno ministarstvo vanjskih poslova kako biste očuvali svoje interese. Vrijeme je da to i ostvarimo!

  Sponsored content

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pon svi 29, 2017 7:07 pm.