Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Croatian military forum


  Slovenija - problemi

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 362
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on pon stu 14, 2016 9:27 pm

  Ovo moramo iskoristiti ...


  PANIKA U SLOVENIJI Objavljena karta britanskog kraljevskog hidrografa koja otkriva gdje je granica u Piranskom zaljevu  AUTOR: Željko Trkanjec  OBJAVLJENO: 14.11.2016. u 12:06

  Uz pobjedu Donalda Trumpa pojavila se odmah šala da se Hrvatska može oprostiti od Piranskog zaljeva. Jer, prva je dama Melania, rođena Knavs, iz Sevnice (druga stanica međunarodnim vlakom od Zagreba). I, kako prenose neki portali, dala je izjavu na slovenskom: “Mam sporočilo za Hrvaško - Piranski zaliv v celoti pripada Sloveniji”. A onda se ta divna slika u subotu raspala u stotinu komadića kad je Boris Šuligoj u Delu objavio tekst pod naslovom “Isključivi gospodarski pojas nasuprot arbitražne presude”.


  Nadzor prometa

  Karta pokazuje pomorske trase za ulazak u Tršćanski zaljev, a na njoj je ucrtana i granica nadzora pomorskog prometa u Piranskom zaljevu. Slovensku je upravu za pomorstvo na noge digla činjenica da je ta granica ucrtana sredinom zaljeva, dakle onako kako to traži Hrvatska i kako bi trebalo biti temeljem Konvencije o pravu mora. Za Delo su iz Uprave izjavili kako su o tome izvijestili Ministarstvo vanjskih poslova, a ministar Karl Erjavec je pak rekao: “Uopće nije važno kakve zemljovide izdaju u Velikoj Britaniji. I sami lako nacrtate svoju pomorsku kartu i svoju granicu”.

  Za pomorce

  No, činjenica je da je riječ o dokumentu koji koristi najviše pomoraca na svijetu i da Erjavec, sasvim razumljivo, pokušava umanjiti njezin značaj kao što je nastojao minimizirati važnost otkrića dogovora slovenskog suca i agentice. I kao što tvrdoglavo, kao i cijela slovenska administracija, ustraju na arbitražnom postupku iako je Hrvatska sve relevantne adrese izvijestila kako je prisluškivanjem postupak kontaminiran i kompromitiran te da se više ne smatra stranom u njemu.

  Erjavca je napao dr. Marko Pavliha, koji traži da se ministarstvo oglasi i zatraži promjenu zemljovida te da reagira na inicijative koje dolaze iz Hrvatske o tome da će biti proglašen isključiv gospodarski pojas. Borut Šuklje, bivši ambasador u Beogradu, a sada lobist s jako dobrim vezama, tvrdi za Delo da bi Hrvatska tu zonu mogla proglasiti “jednostrano, dan prije ili poslije odluke Arbitražnog suda”. Šef diplomacije Karl Erjavec ističe kako nema službenih informacija o proglašenju pojasa, a da je to Hrvatska već pokušavala, ali nije uspjela.”


  VEZANE VIJESTI
  KAKO MI JE BIVŠI SLOVENSKI PREDSJEDNIK OTKRIO KLJUČNI RAZLOG PROPASTI SPORAZUMA O GRANICI Kučan: Milanović je Račana gotovo optužio za veleizdaju!
  Povod za tekst je otkriće koje je poprilično zabrinulo Upravu za pomorstvo Republike Slovenije. Riječ je o karti Hidrografskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva s naslovom: “Italija, Slovenija i Hrvatska; Tršćanski zaljev i pristupi”. Taj ured britanske vlade izdaje karte koje se smatraju najboljima u svijetu i koriste ih pomorci iz brojnih zemalja, a nisu ni jeftine - za ovu treba izdvojiti oko 40 funti plus 7 posto poreza.
  avatar
  Roman_Stefic

  Posts : 133
  Join date : 04.03.2016
  Age : 45
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Roman_Stefic on pon pro 12, 2016 11:12 pm

  Neznam zasto se uznemiravati kad to sama Slovenija zna najbolje ..... http://www.vecernji.hr/hrvatska/slovenci-jos-1991-sami-iscrtali-granicu-po-sredini-zaljeva-onako-kako-to-trazi-hrvatska-1134813

  cisto, jasno i precizno, onako kako to Slovenci uvjek rade .... dakle, KAINE PROBLEM sosed?

  i podsjetimo se glavnih aktera - niti su bili tako saljivi kao najveca stetocina u Hrvata, cak bi se bi se dalo reci jedan otuzni i ruzni dvojac likova prosle dekade, vrijednih zaboravu

  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 362
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on uto sij 17, 2017 8:59 pm

  Slovenac se pomamio, vrijeme je prodati mu ciglu : IZJAVE KARLA ERJAVCA OPET DISKUTABILNE


  Ne bude li po njihovu, Slovenci neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda


  Obje strane najavile su da neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda, no u slučaju Hrvatske ta je odluka pravno čista


  Ne bude li po njihovu, Slovenci neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda
  Zagreb je izašao iz arbitraže nakon slovenskog skandala – utjecanja na suceFoto: Hajrudin

  AUTOR: Sandra 
Veljković

  Tko je, Zagreb ili Ljubljana, rekao da neće prihvatiti odluku Arbitražnog suda u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije? Obje strane, ali s velikom razlikom.

  Kod Hrvatske je situacija s prihvaćanjem odnosno odbijanjem odluke Arbitražnog suda pravno i politički čista – Zagreb je jednoglasnom odlukom Sabora izašao iz arbitraže nakon skandaloznog otkrića da je službena Ljubljana preko svoje predstavnice Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekolca utjecala na ostale suce te planirala podmetati dokaze – što je sad potvrdio i Sud – i ona više nema pravnog učinka. No što je sa Slovenijom koja čvrsto stoji uz arbitražu i ovih dana pojačava pritisak i na Hrvatsku i na države EU kako bi natjerala Hrvatsku da prizna odluku – ako je bude – Arbitražnog suda?

  Pregled transkripata

  Slovenija je u svom parlamentu još 4. veljače 2013. donijela zaključak da će “Republika Slovenija svaku odluku Arbitražnog suda, koji neće uspostaviti kontakt teritorijalnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražnim sporazumom, koji osigurava ostvarivanje vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem ultra vires (suprotnom mandatu Arbitražnog suda). Pojednostavljeno – ne bude li po njihovu, odluku neće prihvatiti.

  Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec isto je ponovio početkom 2015., kazavši da je istu poruku prenio i arbitražnom tribunalu. No pregledom transkripata izjava sa suda, tu izjavu nije moguće pronaći, što otvara pitanje je li Erjavec takvo što izrekao u neformalnim kontaktima kao pritisak na sud.

  Iako su početna objašnjenja te sporne odluke, koja prije svega krši arbitražni sporazum i duh u kojem je sastavljen, a o kojoj je bio obaviješten i Sud, išla u smjeru toga da ju je tadašnji premijer Janez Janša nazvao neobvezujućom za tamošnju vladu te pojasnio da je odluka “samo odgovor Hrvatskoj”, a kasnije je premijer Miro Cerar, a potom i sam Erjavec, govorio kako će “prihvatiti bilo kakvu odluku Arbitražnog suda”, može li samo tako odbaciti zaključak najvišeg zakonodavnog tijela u državi, koje – u odnosu na Hrvatsku – ima i puno veće ovlasti. Za usporedbu, sam arbitražni proces u Haagu počeo je predajom memoranduma i poslije protumemoranduma.

  U obje su ga države sastavljali stručnjaci zaduženi za arbitražu, no za razliku od Hrvatske, u Sloveniji je prije negoli je poslan u Haag, morao proći parlamentarne odbore i parlamentrarnu proceduru. Slovenski političari i parlamentarci s kojima smo jučer kontaktirali zbog pojašnjenja pravnih učinaka zaključka o uvjetnom priznavanju odluke Suda, do završetka izdanja nisu odgovorili na pitanja.

  Pojačane aktivnosti

  Očito i očekivano jest da Slovenija pojačava diplomatske aktivnosti očekujući odluke Arbitražnog suda, no sadržaj nekih izjava, prvenstveno onih ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, ponovno su diskutabilni. Upravo su Erjavčeve izjave po raznim medijskim kućama u Sloveniji u početku i izazvale sumnju da se nešto sumnjivo događa s arbitražom. Erjavec je uvijek imao suvišak informacija o tijeku postupka. Sadašnje inzistiranje na tome da Hrvatska mora prihvatiti odluku suda moglo bi se interpretirati kao da ministar već sada zna kakva je ona i da će – očito – ići u korist Slovenije.

  Najnovija epizoda s Erjavcem, kad je natuknuo da će strani turisti, Nijemci i Austrijanci, pri dolasku u Hrvatsku imati problema na granici, nakon čega je optužio hrvatske medije za senzacionalizam, nije dobro odjeknula ni u Bruxellesu. Erjavec tom izjavom, kažu strani diplomati, derogira princip slobode kretanja ljudi i roba, temeljnih sloboda EU. Pogotovo je zanimljivo vidjeti kakav će službeni stav zauzeti Bruxelles budući da je u Europskoj komisiji promet pod ingerencijom slovenske povjerenice Violete Bulc.

  Jasno je da sudska odluka neće rasplesti spor

  1. Ljubljana donosi zaključak da će prihvatiti samo za nju pozitivan ishod

  2. Ministar K. Erjavec kazao je kako je to ponovio i Arbitražnom sudu

  3. Hrvatska je u više navrata upozoravala Sud na spornu slovensku odluku


  http://www.vecernji.hr/hrvatska/ne-bude-li-po-njihovu-slovenci-nece-prihvatiti-odluku-arbitraznog-suda-1142785

  Tukaj nebu Slovenijo
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 362
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Admin on sri vel 22, 2017 8:44 pm

  Mogli bi nastradati jer Austrija ima povjesno pravo na vracanje otetog teritorija a pitanje Vojvodine uopce nije rijeseno tako da bi patak Daca mogao gorko plakati .. inace je zanimljivo kako jedna vrlo agrarna i siromasna Srbija medijski se gadja sa milijardama eura, sa vrijednosti cijele drzave 

  http://direktno.hr/en/2014/eu/77321/Da%C4%8Di%C4%87-suosje%C4%87a-s-Erjavcem-I-mi-imamo-problema-s-Hrvatskom.htm

  Dačić suosjeća s Erjavcem:
  I mi imamo problema s Hrvatskom


  Datum objave: 22.02.2017 | 14:51     Autor: iv/h


  Odnosi Slovenije i Srbije su dobri, one imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon trgovinske razmjene koja je lani iznosila jednu milijardu eura, kazali su u srijedu, nakon razgovora u Ljubljani, ministri vanjskih poslova Karl Erjavec i Ivica Dačić.

  Slovenija od Srbije očekuje da će joj u okviru sukcesije bivše Jugoslavije vratiti međunarodne sporazume i arhivsko gradivo koje je u Beogradu, a odnosi se na Sloveniju, da će se nastaviti postupak razdiobe diplomatskih objekata nekadašnje SFRJ na sve sljednice te da će se u Sloveniju vratiti umjetnička djela slovenskih autora koja su ostala u Srbiji, kazao je Erjavec.
  Kad je riječ o problemima sukcesije i raspodjele zajedničke imovine i dokumenata, Srbija i Slovenija zadnjih su godina napravile pomak s mrtve točke i nastavljau rješavati otvorena pitanja, kazao je Dačić.

  Slovenski je šef diplomacije Erjavec kazao da njegova država čvrsto podupire Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, a Dačić da se obje države međusobno podupiru i kad je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješenju bilateralnih otvorenih pitanja, a potvrdili su i da su razgovarali o pitanju ilegalnih migracija te stanju u regiji i odnosima sa susjednim državama.

  Erjavec je rekao kako su zajedno konstatirali da imaju neke zajedničke probleme u određivanju pitanja sa susjednim državama, posebno s Hrvatskom u vezi određivanja granice.


  “I mi imamo određeniih problema s Hrvatskom koji nisu tako mali, a jedan od tih problema se, kao i vaš, odnosi na granice. No, mi još nismo došli do te faze da bi išli na arbitražu”, kazao je Dačić, kojega su primili i ostali najviši dužnosnici, predsjednik vlade Miro Cerar i predsjendik parlamenta Milan Brglez.

  Kao što je poznato, Slovenija je rješavanje graničnog prijepora u Piranskom zaljevu postavljala kao uvjet za primanje Hrvatske u Europsku uniju, zbog čega je 2009. došlo do sporazuma po kojemu su o tome trebali odlučiti međunarodni arbitri.


  Hrvatska, od 2015. godine smatra da je arbitraža stvar prošlosti jer je arbitražni proces kompromitiran nakon što su objavljene snimke koje dokazuju da su slovenski dužnosnici protiv pravila arbitraže tajno komunicirali sa sucima arbitražnog suda.

  ... i zakljucimo ovaj tekst : time su svi mokri snovi Slovenaca zavrsavaju na pola Savudrijske vale.

  Amen!

  I pođite u miru

  Sponsored content

  Re: Slovenija - problemi

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: čet oľu 30, 2017 4:35 am.