Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Croatian military forum


  Hrvatska i Treći svjetski rat

  Share

  Osprey

  Posts : 57
  Join date : 19.03.2016

  Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Osprey on sub lis 01, 2016 11:05 pm

  Treći svjetski rat na rate (?)


  ILUSTRACIJA

  Vojni analitičari tumače kako je počela nova faza hladnog rata između Zapada i Rusije. U tom kontekstu promatra se i neuralgično stanje u Ukrajini, ali i u Siriji, gdje se, samo nekoliko dana nakon što su zaraćene strane potpisale mir, rat nastavio nesmiljenom žestinom


  Zaglavili smo usred Trećeg svjetskog rata, premda je to rat na rate. Postoje ekonomski sistemi koji, kako bi opstali, moraju voditi ratove. Tako da proizvode i prodaju oružje. Na taj način se saniraju troškovi određenog ekonomskog sistema, koji čovjeka žrtvuje idolu novca. Ne razmišlja se ni o gladnoj djeci u izbjegličkim kampovima, ni o prisilnim preseljenjima, ni o razrušenim stanovima, ni o ljudskom životu ugušenom u korijenu.
  Ovako je prije dvije godine na jedno novinarsko pitanje odgovorio papa Frane. Kad je lani pohodio Sarajevo, ponovio je slično: "Mi se nalazimo unutar Trećeg svjetskog rata, koji se vodi u dijelovima te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima."

  Svijet u kojem živimo premrežen je ratnim sukobima na sve strane. Najstrašniji i najdugotrajniji rat vodi se već godinama u Siriji, gdje se bori doslovno svatko protiv svakoga. Uz to, teroristički napadi koje smo imali prilike vidjeti u Parizu, Bruxellesu, Nici, Münchenu, New Yorku... unose u čovječanstvo nemir i strah.
  Nedavno smo čitali vijest kako je Njemačka donijela plan civilne obrane, prvi nakon kraja hladnog rata, kojim se poziva stanovništvo da stvori zalihe hrane i vode za nekoliko dana. Dokument u kojem stoji da zemlja "bude u dovoljnoj mjeri spremna za moguću konkretnu prijetnju", objavilo je njemačko ministarstvo obrane koje kao potencijalnu prijetnju navodi Rusiju "koja otvoreno dovodi u pitanje mir u Europi", jer je 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim.

  Kao odgovor na ruske aktivnosti, NATO snage proglasile su koncem svibnja operativnom prvu bazu proturaketnog obrambenog sustava u bivšoj zrakoplovnoj bazi u rumunjskom Deveselu. Druga baza, jednako opremljena, trebala bi postati operativna u poljskom Redzikowu 2018., na obali Baltičkog mora.


  Kontinent opasnog življenja


  Vojni analitičari tumače kako je počela nova faza hladnog rata između Zapada i Rusije. U tom kontekstu promatra se neuralgično stanje u Ukrajini, gdje je na snazi primirje, ali koje može iznova eskalirati u ratni sukob. Kao što se u Siriji, samo nekoliko dana nakon što su zaraćene strane potpisale mir, rat nastavio nesmiljenom žestinom. Tamo je, barem se tako čini, u prvom planu rat protiv Islamske države koja se počela širiti nakon američke intervencije u Iraku. Međutim, u Siriji se sada prije svih "tuku" Amerikanci i Rusi. Rusija podupire vojnike sirijskog režima i predsjednika Assada, dok je Amerika na strani sirijskih pobunjenika.
  Situacija se, primjerice oko grada Alepa, mijenja iz dana u dan, i ishod te bitke umnogome bi mogao označiti daljnji razvoj ratnog stanja. Jer na Bliskom istoku stalno se obnavljaju i ruše savezništva. Rusija je za rat u u Siriji koristila i iranske zračne baze. Neko su vrijeme ISIL-ovce i njihov levantski kalifat koji se širio zahvaljujući i unosnoj trgovini naftom, podržavali Saudijska Arabija i Turci.
  Onda se Putin pomirio s Erdoganom, iako su mu turske snage prije nekog vremena oborile vojni zrakoplov. Rusi svojom inicijativom žele pokazati da su supersila i utjecajna država, te da su aktivno uključeni u sigurnosna pitanja u svijetu, dok se u Americi tek čekaju rezultati predsjedničkih izbora, u kojima Putin podržava Trumpa. Izrael i dalje razvija svoj nuklearni program, prema nekim procjenama imaju dvjestotinjak atomskih bombi.

  Velika Britanija je na referendumu odlučila izići iz Europske unije, koju je, inače, prije godinu dana destabilizirao val izbjeglica, a sprema se i novi – ako propadne dogovor s Turskom – iz ratom zahvaćenih zemalja, među koje se uz nevoljnike infiltriraju i brojni potencijalni teroristi. Stari kontinent sve više postaje mjesto opasnog življenja, a moćna njemačka premijerka Angela Merkel, zbog politike otvorenih vrata prema izbjeglicama, na putu je da izgubi kancelarsku poziciju. I, konačno, Srbija, koju guraju navrat-nanos u EU kako bi je istrgli iz sfere ruskog utjecaja, poručuje da je spremna za novi rat u Bosni i Hercegovini(!)
  Ratovi se vode čak i u cyber prostoru, napadaju se tako i neke od glavnih svjetskih tvrtki koje pružaju ključne internetske usluge. Tehnološki stručnjaci nagađaju da u pozadini napada stoje neke velike države, sumnja se na Kinu ili Rusiju...


  Šokantna statistika (ne)mira


  Kad sam koncem 1994. vodio razgovor s poznatim isusovačkim teologom dr. Ivanom Fučekom, koji je u to vrijeme bio profesor na rimskoj Gregoriani, otkrio mi je jednu žalosnu činjenicu: kako je od godine 1496. prije Krista do 1861. poslije Krista, znači kroz 3357 godina, bilo 227 godina mira, a 3130 godina rata. Na 13 godina rata jedna godina mira. U kršćanskoj Europi do naših dana je bilo 287 ratova.
  "Dakle, svijet je jednostavno kroz povijest u ratu, to je činjenica. Zašto je u ratu? Mi teolozi imademo odgovor: čovjek je grješan. On je strašan egoist i u tom smislu je pohlepan za vlašću, za moći. Da bi to postigao, čovjek želi uništiti drugoga, ne samo osobno, nego i grupno, nacionalno i teritorijalno. Mi ne možemo naći osnovni drugi uzrok već u zlu grijeha", tvrdio je Fuček.

  U današnjem ozračju ratne klime kao glas razuma odjekuje tek ono što govori najutjecajniji vjerski vođa, papa Frane, koji je ovih dana svojim govorom zaključio Međureligijski susret za mir u Asizu. "Ne ratu! Neka se čuje vapaj boli tolikih nedužnih. Neka se isključe oni što pokreću ratove. Mi, kao vjerski vođe, moramo biti čvrsti mostovi dijaloga, kreativni posrednici mira. Obraćamo se i onima koji imaju najveću odgovornost u služenju narodima, vođama naroda, neka se ne umore u traženju i promicanju puteva mira, gledajući onkraj pojedinih privremenih interesa: neka ne ostanu gluhi na Božji apel savjestima, na krik mira siromašnih i na dobra očekivanja mladih generacija."

  Od svakoga zla, osobito rata, oslobodi nas, Gospodine.


  PIŠE IVAN UGRIN
  http://misija.slobodnadalmacija.hr/kolumne/ne-bojte-se/clanak/ID/26159/Treci-svjetski-rat-na-rate

  Admin
  Admin

  Posts : 322
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Admin on ned lis 02, 2016 2:07 am

  mozda bi to pasalo ovdje Smile

  http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-svijet/sto-bi-se-dogodilo-da-se-r.-srpska-doista-odluci-odcijepiti-od-bih-bi-li-sredisnje-vlasti-mogle-zaustaviti-dodika-i-sto-kada-bi-se-u-umijesala-srbija/4793978/

  ŠTO BI SE DOGODILO DA SE R. SRPSKA DOISTA ODLUČI ODCIJEPITI OD BiH
  Bi li središnje vlasti mogle zaustaviti Dodika i što kada bi se u umiješala Srbija


  AUTOR: Jan Ivanjek, OBJAVLJENO: 01.10.2016. u 12:12

  Referendum o Danu Republike Srpske, koji je mimo volje Federacije BiH proveden prošle nedjelje, podigao je razinu napetosti u susjednoj državi na zabrinjavajući stupanj. Atmosfera je usijana i prijetnjama ratnog načelnika stožera Armije BiH Sefera Halilovića kako je spreman ratovati u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti. Na to je pak reagirao srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorenjem da je i Srbija spremna za rat kako bi branila Republiku Srpsku.

  Premda je takva retorika neuobičajena i opasna, iza nje ne stoje sposobnosti da se takve prijetnje zaista i provedu. Niti jedna od dvije strane nije sposobna za veći sukob. Oružane snage BiH su u daleko lošijem položaju od Vojske Srbije. One su nastale 2006. unificiranjem Vojske Republike Srpske i Vojske Federacije BiH, a današnje Oružane snage BiH su podijeljene po etničkim linijama između tri konstitutivna naroda.

  Temelj im čine tri pješačke brigade, po jedna bošnjačka, hrvatska i srpska. No, i njihove sastavne bojne jednako su etnički podijeljene te raštrkane diljem zemlje. Cilj toga je, dakako, bilo osigurati ravnotežu sila između konstitutivnih naroda, no to je plaćeno osakaćenim borbenim sposobnostima, koje su na razini Oružanih snaga zanemarive. Kada bi došlo do novog sukoba, niti jedan od konstitutivnih naroda ne bi mogao računati na spremne postrojbe iznad razine bojne, te bi se većina snaga morala mobilizirati iz populacije.


  Helikopteri

  OS BiH namijenjene su prvenstveno sudjelovanju u međunarodnim operacijama te je glavnina konvencionalnih sposobnosti izgubljena. Zrakoplovstvo je svedeno na jednu brigadu opremljenu transportnim helikopterima Mi-8 i UH-1, te višenamjenskim helikopterima Gazela, koji imaju i ograničene borbene mogućnosti, ali je neoperativnost letjelica vrlo visoka. Borbeni avioni, 13 zastarjelih jurišnika J-21 Jastreb i sedam jurišnika J-22 Orao, povučeni su iz službe prije desetak godina osnivanjem OS BiH i uskladišteni na banjalučkom aerodromu Mahovljani. Ti avioni su u lošem stanju i nisu godinama letjeli, no budući da se čuvaju u hangarima, izgledno je da bi ih se u slučaju sukoba dio mogao osposobiti uz pomoć Srbije, a u takvom scenariju bi ih ponovno koristila srpska strana. Oklopne snage kojima BiH raspolaže nisu organski dio brigada, već su koncentrirane u tenkovskoj bojni u Tuzli, kao dio brigade taktičke potpore. Takav ustroj izolira tenkovski element i onemogućuje njegovo pravovremeno korištenje u boju. Situaciju otežava činjenica da su tenkovi općenito u vrlo lošem stanju. Od čak tri tipa u BiH, AMX-30, M-84 i M60, samo su ovi posljednji operativni.

  U službi je nominalno 45 tenkova M60A3 TTS, no oni imaju visoke troškove održavanja, što vodi k vrlo niskoj ukupnoj operativnosti flote i slaboj obuci posada, te je vrlo upitno na koliko se ovih tenkova uopće može računati.

  Kamuflaža za pustinju

  M-84AB je pak povučen iz službe BiH prije više godina, a potpunu operativnost nikad nisu postigli ni francuski tenkovi AMX-30 koje su u 90-ima donirali Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni su već bili u izuzetno lošem stanju zbog neadekvatnog održavanja, a o minimalnoj korisnosti u OS BiH svjedoči da nikada nisu prebojeni iz svoje pustinjske kamuflaže.

  Borbena vozila također su šarolikog porijekla, od jugoslavenskih M-80 i M-60, preko američkih M113 do zanemarivog broja francuskih AMX-10. Od relativno velike količine vozila, operativan je samo manji broj oklopnih transportera M113, što znači da većina vojnika ne može računati na oklopni transport, čime se dodatno umanjuje pokretljivost.

  Samo tri lovca

  Zbog rascjepkanosti i podijeljenosti sastavnih postrojbi, nedovoljne obuke, izostanka dovoljne količine operativnog oklopa i manjka brzih manevarskih formacija, jasno je da Federacija nema mogućnosti silom izvršiti ikakvu prisilu na Republiku Srpsku. Izbijanje sukoba značilo bi dugotrajni, krvavi i prvenstveno pješački sukob kojim se ne bi postiglo gotovo ništa.

  Tvrdnje Srbije o spremnosti za rat su ipak nešto ozibljnije. Vojska Srbije raspolaže s daleko više opreme i ljudstva, a i organizacijski je dobro ustrojena. Njene četiri mehanizirane brigade mogu djelovati nezavisno te organski sadrže topništvo, PZO i tenkove.  VS na raspolaganju ima i velik broj topničkih oruđa, vučnih i samovoznih, a topničke bojne organske brigadama mogu pravovremeno pružati potporu u napredovanju. Pješaštvo je većinom mehanizirano, što u teoriji Vojsci Srbije daje bolje manevarske sposobnosti i brzinu napredovanja. No njihova borbena vozila M-80 su zastarjela i pružaju vrlo nisku zaštitu, no imaju bolju vatrenu moć od M113 koje koriste OS BiH.

  Svemu tome podršku može pružati ratno zrakoplovstvo koje, premda devastirano, još uvijek ima 18 borbenih i školsko-borbenih aviona. Budući da tehnika Vojske Srbije datira još iz doba Jugoslavije, stvarna raspoloživost oklopnih snaga je niska, kao i operativna dostupnost aviona. Zrakoplovstvo ima samo tri prava lovca, MiG-ove 29, koji su još uvijek operativni.

  Ipak, motivacija i moral Vojske Srbije su visoki u usporedbi s OS BiH, a obuka je intenzivnija. Premda ni jedna od dvije države više nema obvezni vojni rok, Vojska Srbije može računati i na značajan rezervni sastav. Srbija svakako ima daleko veću borbenu spremnost od OS BiH, no za provođenje napadnih borbenih operacija, premda ograničenih, trebala bi joj duga priprema.

  Ništa od Rusa

  K tome se može čuti i uvjerenje da će Rusija braniti Republiku Srpsku, no riječ je o političkoj podršci, a ne vojnoj intervenciji. Treba imati na umu i da bi se u slučaju sukoba u Bosni njihove Oružane snage, kao i policije Republike Srpske i Federacije, neminovno rascjepkale po etničkim linijama, što bi dodatno osnažilo srpski položaj.

  Premda su napetosti u našem susjedstvu povišene već neko vrijeme, te je izgledno da će još rasti, izbijanje novog rata je za sada malo vjerojatno. No u budućnosti ne treba zanemariti rizik od terorizma ili asimetričnih sukoba poput onih viđenih u Makedoniji, za što su izgledi također mali, ali ozbiljniji od mogućnosti općeg rata. Ipak, BiH ostaje bure baruta, i možemo se opravdano pitati jesmo li svjedočili paljenju dugog fitilja.

  Roman_Stefic

  Posts : 98
  Join date : 04.03.2016
  Age : 44
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Roman_Stefic on uto stu 08, 2016 5:06 pm

  ako nam je nejasno zasto se sve ovo dogadja: gubitak posla, migracije. mjenjanje geopoliticke slike u cijelosti onda treba pogledati ovaj video ...


  Human Population Through Time by American Museum of Natural History

  Published on Nov 4, 2016
  It took 200,000 years for our human population to reach 1 billion—and only 200 years to reach 7 billion. But growth has begun slowing, as women have fewer babies on average. When will our global population peak? And how can we minimize our impact on Earth’s resources, even as we approach 11 billion?

  Admin
  Admin

  Posts : 322
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Admin on uto stu 08, 2016 5:23 pm

  Dragan po Hrvatskoj, Bakir po Briselu ... pa sad vidite ...

  8.11.2016, VIJESTI

  Sastanak ministra obrane s hrvatskim članom Predsjedništva BiH


  Tweet Foto: MORH/ J. Kopi
  Foto: MORH/ J. Kopi
  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se danas, u utorak, 8. studenoga 2016. u Ministarstvu obrane RH s hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.
  Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji i prošlotjednim događanjima u Orašju pri čemu je potvrđena važnost neselektivnog postupanja i depolitizacije pravosuđa u Bosni i Hercegovini.
  Također, istaknuta je važnost zajedničke suradnje dviju zemalja, te euroatlantskog puta BiH, kojeg Republika Hrvatska snažno podupire, a čemu su, prema riječima Čovića, Hrvati u BiH potpuno predani.  Osprey

  Posts : 57
  Join date : 19.03.2016

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Osprey on čet stu 17, 2016 9:26 pm

  Sve je zanimljivije iz komsiluka:

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/panika-u-srbiji-iz-beogradskog-garnizona-nestalo-oruzje-ministar-obrane-naredio-izvanrednu-kontrolu-svih-vojnih-skladista/5276487/

  PANIKA U SRBIJI
  Iz beogradskog garnizona nestalo oružje, ministar obrane naredio izvanrednu kontrolu svih vojnih skladišta  Srbijanski ministar obrane naredio je izvanrednu kontrolu svih skladišta osobnog naoružanja i opreme nakon što je pri redovitoj provjeri stanja naoružanja i streljiva u garnizonu Beograd utvrđeno da nedostaje izvjesna količina oružja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo obrane u Beogradu.

  Odmah nakon što je utvrđeno da nedostaje 70 pištolja CZ-99, pet automatskih pušaka M-70 AB2 i dva sanduka streljiva kalibra 7,62 i 9 milimetara, ministar obrane Zoran Đorđević naredio je izvanrednu kontrolu svih skladišta osobnog naoružanja i opreme, navodi se u priopćenju ministarstva.

  Ministar Đorđević i načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general Ljubiša Diković formirali su povjerenstva čiji je zadatak utvrditi uzroke i okolnosti nestanka naoružanja.

  U istragu su, kako se navodi u priopćenju, uključene vojno sigurnosna agencija VBA i vojna policija, te državno tužiteljstvo, a o nalazima su obvezni izvijestiti javnost.

  Istodobno su poduzete mjere da se u planu opremanja za 2017. predvide znatna financijska sredstva za nabavu opreme koja će omogućiti pojačan video nadzor vojnih skladišta, a radi efikasnije kontrole novi sustavi video nadzora bit će povezani s postojećim središnjim sustavom elektroničkog nadzora, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva obrane.


  Admin
  Admin

  Posts : 322
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Admin on čet pro 29, 2016 11:32 pm

  Da se budale cude ...

  Zašto nam trebaju borbeni avioni ?  AUTOR:  Krešimir Žabec OBJAVLJENO: 29.12.2016. u 23:05 Goran Mehkek / CROPIX

  Vrhovna zapovjednica je objavila da ćemo vlastitim snagama štititi svoj zračni prostor. Povukla je liniju iza koje nema povratka. A ta odluka ima svoju cijenu stratešku, političku i financijsku.


  PREDSJEDNICA NAJAVILA DA HRVATSKA KUPUJE BORBENU ESKADRILU 'Razgovarala sam o tome i s premijerom, kupujemo i helikoptere tipa Black Hawk'
  Pustimo priče o Domovinskom ratu i emocije. Borbeno zrakoplovstvo obnavljamo zbog sebe samih. Točno je da smo pod NATO-vim kišobranom. Točno je da se i zbog nas može aktivirati članak 5. No, nove geostrateške podjele  tjeraju nas da se sami pobrinemo za sebe. Najbolji primjer je Ukrajina. SAD i Velika Britanija Kijevu su garantirali da ih nitko neće napasti. A čiji je danas Krim? NATO savez je u velikom previranju, zajedničke Europske obrambene snage samo su lijepe želje. I zato se sami moramo pobrinuti za sebe. I nema to veze s onime što rade susjedi, bliži ili daljnji. U budućem svijetu svaka država morat će se osloniti prije svega na svoje snage.

  Jesu li avioni jedino rješenje?

  Postoje zagovornici čuvanja zračnog prostora modernim protuzračnim sustavima tipa Patriot. Razmještanje nekoliko baterija na nekoliko lokacija širom zemlje. Hrvatska u ovom trenutku nema nikakvu protuzračnu obranu iznad 3000 metara, a ispod toga neke zastarjele i neadekvatne sustave. Postavljanje modernog protuzračnog sustava bilo bi jeftinije od novih aviona.  Je li  bolje ovako? Ne znamo. Usporedne studije, barem javne, nema.

  Što će Hrvatska moći učiniti s eskadrilom modernih lovaca?

  U sukobu s nekom ozbiljnijom vojnom silom malo toga. Najbolji je primjer sudbina srpskih MIG-ova 29 kad ih je udario NATO. Ali kao sredstvo odvraćanja i mehanizam za nadzor zračnog prostora u sukoba nižeg intenziteta, odradit će svoj posao. Donošenje odluke o novim avionima priča se već 12 godina.  Sad je vrijeme za odluke. Bez otezanja. Vrijeme neumitno curi, a MiG-ovima je već davno iscurilo. Jedino što još nitko to javno ne želi priznati.

  Admin
  Admin

  Posts : 322
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Admin on čet pro 29, 2016 11:44 pm

  A da nije sve u svijetu u najboljem redu ...


  SAD protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dvije ruske zgrade

  Odluka usmjerena protiv diplomata ruskog veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u San Franciscu odgovor je na rusku kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi i uplitanje u američke izbore


  SAD je protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dvije ruske zgrade u New Yorku i Marylandu kao odgovor na pritiske na američke diplomate u Moskvi, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

  Odluka usmjerena protiv diplomata ruskog veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u San Franciscu odgovor je na rusku kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi i uplitanje u američke izbore.

  Obamina administracija najavila je i niz mjera protiv Rusije kao odgovor na hakiranje američkih političkih institucija i pojedinaca te curenje informacija kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i drugim republikanskim kandidatima, kazala su dvojica američkih dužnosnika.

  Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, zauzima se za poboljšanje odnosa s Rusijom. Nije poznato hoće li on ove mjere poništiti.

  Ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD, rekao je dužnosnik.

  Pristup dvama kompleksima zgrada, koje ruski dužnosnici koriste za obavještajne sastanke, bit će uskraćen svim ruskim dužnosnicima od podneva u petak, dodao je visoki dužnosnik.

  "Te mjere poduzete su kao odgovor na ruske pritiske na američke diplomate i djelovanje diplomata za koje smo ocijenili da nije u skladu s diplomatskom praksom", rekao je dužnosnik.

  "Nadamo se da će nakon nametanja troškova ruskim diplomatima u SAD-u i uskraćivanja pristupa dvjema lokacijama ruska vlada preispitati svoje postupke, koji su otežali djelovanje i ugrozili sigurnost osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji", rekao je dužnosnik.

  Američki dužnosnik odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

  Datum objave: 29.12.2016 | 21:20 Autor: iz/h

  Admin
  Admin

  Posts : 322
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Admin on pon sij 02, 2017 1:02 am

  Zanimljivo ... vojarna u Vukovaru ...


  Admin
  Admin

  Posts : 322
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Admin on sub sij 07, 2017 1:34 am

  A sad red demantija iz nekadasnjeg turskog vilajeta sa onu stranu civilizacije i rijeke Drine

  izvor: http://www.dw.com/hr/njema%C4%8Dka-ipak-ne-poklanja-srbiji-vojne-helikoptere/a-37033893


  Njemačka (ipak) ne poklanja Srbiji vojne helikoptere


  Bundeswehr neće donirati Srbiji četiri vojna helikoptera Airbus H145M, kako su tvrdili srbijanski mediji. To je rečeno DW-u u njemačkom Ministarstvu obrane.


  Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u srijedu je, s tjedan dana zakašnjenja, izvijestio da je Srbija dogovorila nabavku devet Airbusovih helikoptera H145M – šest za vojsku, tri za policiju. U petom odlomku kratkog izvještaja doslovce piše: „Nepotvrđeni izvještaji najavljuju da će Njemačka donirati Srbiji dodatna četiri korištena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim zračnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letjelica."

  Vijest je preuzeo Tanjug, peti odlomak je prešao u naslov s upitnikom, onda su razni mediji preuzeli vijest, upitnik se negdje zagubio pa su recimo Večernje novosti naslovile „Srbija dobija četiri helikoptera od Nemaca", a tabloid Informer „Isprsili se Nemci!"

  Međutim od toga nema ništa. U Zračnim snagama Bundeswehra (Luftwaffe) je za DW neslužbeno rečeno da o donaciji pojma nemaju – a oni bi morali znati, jer u čitavoj Njemačkoj samo Luftwaffe ima ove helikoptere. Jedna glasnogovornica njemačkog Ministarstva obrane u Berlinu za DW službeno kaže: „Nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundeswehra Srbiji."

  I sama njemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba biti isporučeno do lipnja ove godine. Prvi su stigli u prosincu 2015., a s Airbusom je potpisan sedmogodišnji „kasko" ugovor o održavanju. Stoga nema nikakve logike u tomu da Bundeswehr nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote. Bundeswehr je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 milijuna eura.

  Đorđević najavio „poklon"  Razz

  H145M je višenamjenski helikopter s digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter. Bundeswehr ih drži u bazi u Laupheimu, svega sto kilometara zračne linije od Calwa, gdje su smještene Specijalne postrojbe komandosa. Airbusov helikopter je predviđen i za njihov transport.


  I srbijanski premijer Aleksandar Vučić je najavljivao nabavku "njemački helikoptera"

  U studenom prošle godine je srpski ministar obrane Zoran Đorđević spomenuo da se s Njemačkom pregovara o nabavci dva helikoptera, ali nije precizirao o kojim helikopterima se radi. „U pitanju je poklon. Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP." Njemačka ima više civilnih helikoptera H145 koji služe uglavnom za spasilačke misije. Ali „poklon" definitivno neće biti verzija H145M.

  Inače, srpski političari često sami unose zabunu kada paušalno govore o „njemačkim helikopterima". Tako je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o nabavci Airbusovih letjelica, svo vrijeme govorio o „njemačkim helikopterima". Airbus je zapravo kompanija u kojoj Njemačka i Francuska imaju po 11,1 posto vlasništva, a Španjolska 4,2 posto. Time ove tri zemlje raspolažu pravom veta na poslovne odluke.


  Sponsored content

  Re: Hrvatska i Treći svjetski rat

  Postaj by Sponsored content Today at 6:06 pm


   Sada je: uto sij 17, 2017 6:06 pm.