Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Croatian military forum


  Nisu članica NATO: Vatikan

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 362
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Nisu članica NATO: Vatikan

  Postaj by Admin on sub svi 07, 2016 12:10 am

  Jedina oruzana sila Vatikana je danas imala svoj vrlo vazan dan

  pogledati prilog: [You must be registered and logged in to see this link.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  Admin
  Admin

  Posts : 362
  Join date : 04.03.2016
  Age : 37
  Location : Zagreb

  Re: Nisu članica NATO: Vatikan

  Postaj by Admin on pon lip 27, 2016 10:09 am

  Kad sam otvorio ovu dretvu nisam mislioo da cu naci jos neki zanimljiv clanak ... ali ..
  imali smo i svog momka u papinskoj gardi


  Životni put Ivana Šarića: Od papinske garde do svećeničke odore

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Ivan Šarić, švicarski Hrvat porijeklom iz Prisoja, jednog od najljepših bh. sela, smještenog na ušću Ričine u Buško jezero, duže od tri godine služio je u papinskoj Švicarskoj gardi, da bi se potom odlučio za svećenički poziv za koji se pripremao u sjemeništu u Švicarskoj. Ovaj naočiti, ali izrazito povučeni mladić odlučio je šarenu gardijsku uniformu, u kojoj je štitio dvojicu papa – Benedikta i Franju, zamijeniti svećeničkom i biti u službi Bogu i vjernicima.  Poslušan i povučen

  Ekipa „Avaza“ posjetila je rodno mjesto Ivanovih roditelja Prisoje. Tamo smo našli Ivanovog strica Tonija Šarića i strinu Milicu, a potom i tetku Maru Krivić i ostalu rodbinu. Drago im je bilo što se interesiramo za Ivana.

  – Svi smo ponosni na njega. Od rođenja je bio poseban i nekako ozbiljniji od vršnjaka. Bio je i poslušan i povučen, lijepo odgojen. Kao da je rođen za svećenika. Kod nas je provodio i ljetni raspust. Njegova baka Iva i ja na neki način smo ga i odgojile. Baka mu je stalno strahovala, kada bi otišao s djecom u igru, da mu se što ne dogodi. Da je živa, bila bi sretna što se odlučio za svećenički poziv, jer je to bila i njena želja – kazala je Ivanova strina Milica.

  Stric Toni dodaje da je međugorski fra Petar Ljubičić Ivanov ujak s majčine strane te da s bakine strane ima čak desetak svećenika i časnih sestara, pa nije čudo da je i sam krenuo tim putem. Sestrina udaja – Eto, sad ćemo i mi Šarići imati svećenika, a velika je čast da je bio i papinski gardist – ponosno ističe Toni, dodajući da će Ivanovi uskoro na odmor u Prisoje i da pripremaju udaju Ivanove sestre.

  Mara Krivić, Ivanova tetka, navodi da on ima dvojicu braće, Rafaela i Filipa te sestre Ivu i Marijanu, otac mu se zove Stipan, a majka Ljubica. Samo je jedna Ivanova sestra rođena u Livnu, a ostali u Švicarskoj, ali rado dolaze u rodni kraj.  Visoki kriteriji

  Ivan je, kao i svaki drugi švicarski gardist, morao zadovoljiti visoke kriterije: da je rođen u Švicarskoj, visok najmanje 174 centimetra, da je katolik u dobi od 19 do 30 godina, da je završio maturu i prošao švicarsku vojnu obuku, da je dobre fizičke kondicije i visokog morala, te neoženjen barem dok ne postigne dočasnički čin.

   Sada je: čet oľu 30, 2017 4:38 am.